Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 4-11-2016, 19:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έφεραν οι διορθώσεις στο Ε9. Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα είναι δυνατή μέχρι τέλος Νοεμβρίου με πρόστιμο μειωμένο κατά 50%.

Σε λογιστές και Εφορίες τρέχουν χιλιάδες φορολογούμενοι για να διορθώσουν λάθη στο Ε9 που εντόπισαν μέσα από τα αναλυτικά φέτος εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, λάθη που στις περισσότερες περιπτώσεις ανέβασαν το φόρο. 

Οι τροποποιητικές δηλώσεις έφτασαν ήδη τις 80.000 και μέχρι τέλος Νοεμβρίου που οι διορθώσεις γίνονται με το μισό πρόστιμο αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000.

Ο φόρος ανεβαίνει αν δεν έχουν συμπληρωθεί σωστά οι κωδικοί για τα ημιτελή, ο όροφος των διαμερισμάτων, οι προσόψεις των κτηρίων, οι βοηθητικοί χώροι, τα ποσοστά των συνδικαιούχων, η ηλικία του επικαρπωτή, η θέση των αγροτεμαχίων, το είδος των κτισμάτων και καλλιεργειών σε αγροτεμάχια και η κατάσταση παλιών κατοικιών. Αν προκύπτει επιπλέον φόρος καταβάλλεται ολόκληρος και μέσα σε ένα μήνα. Αν ο φόρος είναι λιγότερος συμψηφίζεται με ό,τι έχει πληρωθεί και οι δόσεις αναπροσαρμόζονται ανάλογα.

Η νέα εκκαθάριση γίνεται αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης. Ο σωστός προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ όπως και η πληρωμή του είναι απαραίτητες πλέον προϋποθέσεις και για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Πηγή: ΕΡΤ1

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα