ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Είκοσι μέρες για διορθώσεις με μισό πρόστιμο

Εικόνα του άρθρου ΕΝΦΙΑ: Είκοσι μέρες για διορθώσεις με μισό πρόστιμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2016, 20:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 με το μισό πρόστιμο και προσαρμόζοντας ανάλογα και τον ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή  δηλώσεων Ε9 είναι ανοικτή περίπου ένα μήνα, χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρύνονται, έως το τέλος του μήνα, με πρόστιμα για τις διορθώσεις λαθών όχι μόνο του 2015 αλλά και προηγούμενων ετών.  Σύμφωνα με το υπουργείο η διόρθωση των στοιχείων ενέχει σε πολλές περιπτώσεις σημαντική επιστροφή φόρων που έχουν ήδη καταβληθεί (ΕΝΦΙΑ και ακίνητης περιουσίας).

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης λαθών για τα έτη 2010 έως και 2015. Στην περίπτωση που από τις διορθώσεις προκύψει μείωση του οφειλόμενο ποσού έως και 300 ευρώ αυτή δίνεται αυτόματα. Αν το επιστρεφόμενο ποσό ξεπερνά τα 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα πρέπει  να προσκομίσει στην εφορία τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις διορθώσεις.

Η μείωση του φόρου πιστώνεται στον φορολογούμενο και αυτομάτως επαναπροσδιορίζεται το ύψος των δόσεων που απομένουν για τον φόρο.

Τα συνηθέστερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι και έχουν οδηγήσει στην πληρωμή περισσότερου ή και λιγότερου φόρου ακινήτων είναι: στην επιφάνεια των κτισμάτων και των οικοπέδων, στον όροφο των κατοικιών, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος, στις επιφάνειες των βοηθητικών χώρων, στα ημιτελή κτίσματα και τέλος στους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back