Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενεργειακή κοινότητα: με καλές προθέσεις, αλλά…

Εικόνα του άρθρου Ενεργειακή κοινότητα: με καλές προθέσεις, αλλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2020, 14:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ίδρυση μιας ενεργειακής κοινότητας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών, με το Δημοτικό Συμβούλιο να δίνει την έγκρισή του. Το όλο εγχείρημα ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.

Η αντιπολίτευση ναι μεν συμφώνησε στην πρωτοβουλία αυτή, αλλά εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για τον τρόπο που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή την υπόθεση.

Καταρχάς, στην υπό σύσταση εταιρία της ενεργειακής κοινότητας συμμετέχουν ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Μετσόβου και ένας ιδιώτης, με αντίστοιχα ποσοστά 40%, 40% και 20% και συνεταιριστικό κεφάλαιο 12.000 ευρώ για τον κάθε Δήμο και 6.000 ευρώ για τον ιδιώτη. Ο κ. Βλέτσας εξήγησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η όλη διαδικασία ήταν αρκετά δύσκολη όπως και ότι το συγκεκριμένο συνεταιριστικό σχήμα είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει στην πορεία.

Η αντιπολίτευση διερωτήθηκε αρχικά γιατί μόνο ένας ιδιώτης και ποιο το κίνητρό του, με τον αντιδήμαρχο να απαντά ότι «η διάθεση για προσφορά υπάρχει στους συμπολίτες». Υποστήριξε δε ότι υπήρξε η ανάλογη δημοσιότητα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τους πολίτες, επικαλούμενος την ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Δήμου και την τοιχοκόλλησή της στον πίνακα του Δημαρχείου.

Η πιο σημαντική ωστόσο ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός της απουσίας του στόχου. Το ερώτημα τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Δήμος, δεν απαντήθηκε.

Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», ανέφερε ότι ο Δήμος θα δεσμεύσει 12.000 ευρώ από ιδίους πόρους ως αρχικό κεφάλαιο συμμετοχής στην, υπό ίδρυση, ενεργειακή κοινότητα, χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση ενός τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου για την δραστηριοποίησή της. Αναρωτήθηκε δε, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», γιατί δεν συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι ή άλλοι φορείς, και πρόσθεσε ότι δεν προκύπτει από πουθενά από πού θα βρεθούν κεφάλαια για να υλοποιηθούν οι όποιες δραστηριότητες. Η πολιτική εκτίμηση της κας Καλογιάννη ήταν ότι «η δράση τυγχάνει μιας πρόχειρης και ‘ερασιτεχνικής’ αντιμετώπισης από τον Δήμο».

Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή», η οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ενεργειακό ζήτημα, μίλησε επίσης για προχειρότητα. Ανέφερε δε ότι η υπό ίδρυση ενεργειακή κοινότητα έχει τρεις επιλογές: φωτοβολταϊκά, αιολικά και παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Η πιο απλή λύση, όπως είπε, είναι τα φωτοβολταϊκά, για τα οποία θα χρειαστεί μια επένδυση ύψους τουλάχιστον 300.000 ευρώ. «Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα ή από δάνειο, άρα σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ίδια κεφάλαια» τόνισε ο κ. Νάτσης, ο οποίος επεσήμανε την απουσία τεχνικοοικονομικής μελέτης. Ενδιαφέρον είχε και η υπενθύμισή του ότι στο καταστατικό της η Δημοτική Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Ιωαννίνων προβλέπει τη δραστηριοποίησή της και σε ενεργειακά έργα.

Ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» έκανε λόγο επίσης για μια «επιφανειακή εισήγηση», ζητώντας να αναβληθεί το θέμα.

Η απάντηση του κ. Βλέτσα σε όλα αυτά ήταν ότι σε επόμενο στάδιο θα εξειδικευτεί το πλάνο δράσης της ενεργειακής κοινότητας το οποίο θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back