ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενεργειακές κοινότητες: Άλλο ένα στοίχημα για τον Δήμο Ιωαννιτών

Εικόνα του άρθρου Ενεργειακές κοινότητες: Άλλο ένα στοίχημα για τον Δήμο Ιωαννιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2024, 14:07
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μνημόνιο συνεργασίας» που θα υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών με την Electra Energy, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείριση που ειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα, προκειμένου να γίνει η μετάβαση των ενεργειακών κοινοτήτων τις οποίες έχει ιδρύσει ή συμμετέχει σε αυτές ο Δήμος Ιωαννιτών, από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Το στοίχημα του Δήμου Ιωαννιτών, είναι εάν θα μπορέσει να μειώσει τα ενεργειακά του κόστη και κατ’ επέκταση, να ελέγξει την καλπάζουσα ακρίβεια σε ό,τι τον αφορά: κόστος νερού, δημοτικά τέλη κ.λπ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, o Δήμος προχωράει σε αυτή τη συνεργασία για να παρακολουθεί πιο άμεσα τη νομοθεσία (η οποία έχει αλλάξει πρόσφατα, ξανά) για τις ενεργειακές κοινότητες και να παίρνει αποφάσεις.

Ο Δήμος έχει ιδρύσει ή συνιδρύσει δύο ενεργειακές κοινότητες, από την προηγούμενη κιόλας δημοτική θητεία. Η μια εξ αυτών αναμένεται να περάσει στο νέο νομικό καθεστώς και να μπορέσει να εντάξει και άλλα ενεργειακά έργα.

Η συνέργεια του Δήμου Ιωαννιτών με την Electra Energy έχει να κάνει με την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε ενεργειακά θέματα, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος που «τρέχει» ήδη η εταιρία, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες, όπως το πρώτο αστικό αγροφωτοβολταϊκό στην Ελλάδα κ.α.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η εταιρία έχει ήδη συνεργασίες με πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα, σε θέματα ενεργειακών κοινοτήτων. «Έχουμε την ανάγκη εξειδικευμένης συνεργασίας» τόνισε ο κ. Μπέγκας και αργότερα, πρόσθεσε ότι το καίριο σε αυτή την υπόθεση είναι να δοθεί χώρος στο δίκτυο για τους Δήμους και τις ενεργειακές κοινότητες, και «όχι να εξαντλείται σε μεγαλοεπενδυτές» όπως είπε.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου ζήτησε εξηγήσεις για το ακριβές σημείο του αγροφωτοβολταϊκού, το οποίο θα γίνει κοντά στους δημοτικούς λαχανόκηπους. Επίσης, ζήτησε λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό της συνεργασίας.

Η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα_2023 Τατιάνα Καλογιάννη, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για το αν και οι δύο ενεργειακές κοινότητες του Δήμου θα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση, είπε όμως ότι θα επανέλθει στη συνεδρίαση λογοδοσίας.

Ο Παντελής Κολόκας (Όμορφη πόλη) είπε ότι «πρέπει να στηρίζονται οι ενεργειακές κοινότητες» και εξέφρασε επιφύλαξη για τους λαχανόκηπους και αυτός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτού του τύπου τα αστικά αγροβολταϊκά δεν είναι μεγάλης έκτασης. Επίσης, δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάτι δεδομένο επί του παρόντος, σχετικά με τη χωροθέτησή του.

Ο κ. Παπαγεωργίου διατύπωσε και άλλη επιφύλαξη, σχετικά με τη σύσταση της εταιρίας, λέγοντας το εξής: «Θα θέλαμε, επειδή αυτή η εταιρία η ΚΟΙΝΣΕΠ με την οποία πρόκειται να συνάψουμε το μνημόνιο συνεργασίας είναι μια εταιρία ΜΚΟ και εγώ προσωπικά έχω μια επιφύλαξη γενικά για τις ΜΚΟ, χωρίς να θέλω να πω κάτι για τη συγκεκριμένη εταιρία, θα θέλαμε να ξέρουμε τη σύνθεσή της».

Φαίνεται ότι και οι… αιρετοί θα χρειαστούν εκπαίδευση στα της κοινωνικής οικονομίας, καθώς οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου. 

Είναι κανονικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε όλα ανεξαιρέτως τα προβλεπόμενα της φορολόγησης, έχουν κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα και η διαφορά τους με άλλα εταιρικά σχήματα συνίσταται στο ότι είναι αυτοδιαχειριζόμενες, με ισότιμο διαμοιρασμό κερδών, εφόσον αυτά υπάρχουν, επανεπένδυσή τους σε θέσεις εργασίας κ.ο.κ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back