ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας συνταγματάρχης από την Αρίστη

Εικόνα του άρθρου Ένας συνταγματάρχης από την Αρίστη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2023, 11:10
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Κάπου στη δεκαετία του ’60, στην επιτροπή ονοματοδοσίας οδών του Δήμου Ιωαννιτών, έφτασε ένα αίτημα από τον κ. Κωνσταντίνο Αποστολίδη:

«Οδός Χρ. Ζωίδη, εξ Αρίστης Πωγωνίου (sic), αντισυνταγματάρχης λαβών μέρος εις τον Μικρασιατικόν Πόλεμον και τιμηθείς δια των εξής παρασήμων: 1) Χρυσούν αριστείον ανδρείας (Πολεμικός Σταυρός 2ας Τάξεως), 2)δεύτερον όμοιον, 3) Αγγλικόν παράσημον, 4) του Ρασ-Ταφάρη, 5) Χρυσούς Σταυρός Γεωργίου –δυσανάγνωστο-».

Το αίτημα τελικά ικανοποιήθηκε, αλλά με έναν κάπως… παράξενο τρόπο. Η οδός Ζωίδη στα Γιάννενα, είναι το στενό πίσω από το Λύκειο Ελληνίδων, στο Άλσος. Μόνο που είναι καταγεγραμμένη ως «Χριστόφορου Ζωίδη» και η ταμπέλα λέει… «Χρυσοφ. Ζωίδη».

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο των ανακριβών ή και λάθος οδοσημάνσεων στην πόλη των Ιωαννίνων ή και της εντελώς λάθος μεταφοράς τους στους ψηφιακούς χάρτες: η Αρύββα είναι… Βασιλείου Αρύββα, δίνοντας έτσι σώνει και ντε ονοματεπώνυμο στον ηπειρώτη βασιλιά, ο «Γύλιππος» Αριστοτέλης Χρηστίδης μεταβαπτίστηκε σε Αριστείδη, ο Περικλής Ζυγομάλης μετατοπίστηκε κατά μερικές δεκαετίες κ.ο.κ.

Ποιος ήταν όμως ο Χρ. Ζωίδης;

Καταρχάς, γεννήθηκε το 1893 στην Αρίστη. Το 1921 τραυματίστηκε βαριά στο πρόσωπο, στον Σαγγάριο και επέστρεψε στην Αθήνα. Το 1936, μετά από ήδη μακρά θητεία, ο Ζωίδης παραιτείται και αποστρατεύεται. Επιστρέφει όμως για να πολεμήσει το ’40, πολύ κοντά στο χωριό του: στον Προφήτη Ηλία Μπούνας και στο Μπουράτο, για μια βδομάδα, γινόταν χαμός και οι μονάδες του Ζωίδη ήταν αυτές που δέχονταν κατά κύματα τις ιταλικές επιθέσεις.

Ήταν διοικητής μικτού αποσπάσματος (πολυβόλα κίνησης, δύο τάγματα πεζικού και μια πυροβολαρχία των 105). Αυτός ήταν ο επικεφαλής της κατάληψης του υψώματος 669.  

Ο Ζωίδης χτυπήθηκε από θραύσμα όλμου στο Τεπελένι, στην τοποθεσία Σαπάντζα, όπου είχε το παρατηρητήριό του.

Διακομίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και πέθανε, στις 11 Ιανουαρίου 1941.

Προτομή του υπάρχει στην Αρίστη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΘΩΜΑΣ ΝΟΥΣΙΑΣ
Εδώ και πέντε χρόνια, η πόλη των ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και των τεχνών τιμά τον πρωτεργάτη της ίδρυσης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ της με μια... ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΗ επιγραφή! Μιλάω για την προτομή του Γιώργου Μυλωνά στην πλατεία, όπου το «υπουργίας» είναι γραμμένο «υπουργΕίας». Και επί πέντε χρόνια κανένας από τους δημοτικούς μας άρχοντες δεν φιλοτιμήθηκε να το διορθώσει. Πολιτισμός γι' αυτούς είναι μόνο οι φιέστες και τα πανηγύρια. Δημοτικές αρχές για τα πανηγύρια! Τώρα η επιγραφή σχεδόν έχει σβηστεί και δεν διαβάζεται, γιατί εκτός από ανορθόγραφη ήταν γραμμένη και με μπογιά της πλάκας...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back