ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένας σύλλογος για το πωγωνήσιο πολυφωνικό τραγούδι

Εικόνα του άρθρου Ένας σύλλογος για το πωγωνήσιο πολυφωνικό τραγούδι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2017, 18:38
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την παγκόσμια ημέρα πολυφωνικού τραγουδιού (14 Μαΐου), που καθιερώθηκε μόλις πέρσι, χαιρετίζει ο νεοσύστατος σύλλογος Πωγωνήσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί μοναδικό μουσικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Το Πωγώνι είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές όπου συναντάται σαν μουσικό είδος και η περιοχή μας κατέχει, στην ουσία, τον κύριο κορμό των πολυφωνικών τραγουδιών».

Ο Σύλλογος Πωγωνήσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού συστάθηκε με σκοπό τη διάσωση και διάδοση αυτού του ιδιαίτερου είδος, με την αρωγή και στήριξη του δήμου Πωγωνίου. Τα μέλη του συλλόγου, με τη βοήθεια και καθοδήγηση του δασκάλου και μουσικολόγου Κώστα Λώλη, συγκεντρώνουν στοιχεία για την ιστορία του πολυφωνικού και έχουν προσθέσει ήδη στο ρεπερτόριό τους ένα σημαντικό αριθμό τραγουδιών.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο εμφανίσεις ως ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού, πριν τη σύσταση του συλλόγου. Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου στα Κτίσματα όπου βρίσκεται και το Μουσείο Πολυφωνικού Τραγουδιού. Στη συνέχεια η ομάδα αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση του πολυφωνικού συνόλου «Ήνορο» και εμφανίστηκε στην παρουσίαση του δεύτερου cd τους.

Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή του συλλόγου στο 2ο Elaton Festival που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα την 1η Ιουνίου. Στο τμήμα εμφανίσεων του συλλόγου συμμετέχουν: Βιβή Λάζου, Θανάσης Βιλτανιώτης, Σταύρος Βιρβίλης, Τάσος Γιούνης, Χρήστος Γκόγκος, Σωτήρης Δέσσης, Ιωάννα Ζώτου, Βασίλης Μάτσιας, Ελένη Παπασπύρου, Σοφία Τσέπα και Αγνή Φωτοπούλου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back