Oikonomou pisoi
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ένας κλέφτης λουλουδιών κατά τον Μεσοπόλεμο

Εικόνα του άρθρου Ένας κλέφτης λουλουδιών κατά τον Μεσοπόλεμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2019, 14:27
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το 1930-31, η πόλη των Ιωαννίνων αποκτά μια νέα πλατεία, την πλατεία Πύρρου. Και ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να την αναδείξει και με τη δημιουργία μικρών ανθώνων. Σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή η ανθοκομία μόλις είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται -κυρίως στην Αττική λόγω του μεγάλου πληθυσμού και του υψηλότερου (σε σύγκριση με άλλες περιοχές) εισοδήματος των πολιτών.

Τους ανθώνες (και δη τα ζουμπούλια) της νέας πλατείας, κάποιος όμως τους είχε βάλει στο μάτι. Τον Μάρτιο του 1931, στην εφημερίδα «Ελευθερία» φιλοξενείται μια είδηση για έναν κλέφτη λουλουδιών, τον οποίο μάλιστα ο Δήμος επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής. 

«Κάποιος αχρείος κλεφτανθάς, όπως και πέρυσι,  πήγε μια νύχτα της παρελθούσης εβδομάδος και κι έκλεψε ωραιότατα ζουμπουλάκια των σιδηροφράκτων ανθώνων της νέας πλατείας. Τα ίχνη του κλεφτανθά τούτου παρηκολούθηθησαν υπό της αστυνομίας εις την οδόν Μάνου προς την Ξηρόβρυσιν και εκεί κάπου απωλέσθησαν» σημειώνεται. Με τα ίχνη του «κλεφτανθά» να χάνονται, ο Δήμος Ιωαννίνων αποφάσισε να «προσφέρει «500 δραχμάς εις εκείνον όστις ήθελε καταδώσει τον πρωτότυπον αυτόν κλέφτη». Παραμένει άγνωστο αν οι καταδότες ανταποκρίθηκαν στο… δελεαστικό κάλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back