ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας… δύσκολος διάλογος περί στατικής επάρκειας

Εικόνα του άρθρου Ένας… δύσκολος διάλογος περί στατικής επάρκειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 19:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του κτιρίου της παλιάς Πολεοδομίας που ανήκει στο Ζωγράφειο Κληροδότημα. Με στόχο το τετραώροφο αυτό κτίριο να γίνει ξενοδοχείο, με τον Δήμο να στηρίζει την απόφασή του στην πρόταση μιας και μόνο εταιρίας που συμμετείχε σε μια διαδικασία υποβολής προτάσεων περί αξιοποίησης του ακινήτου…

Στα πιο άμεσα της υπόθεσης, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων τέθηκε ζήτημα περί στατικής επάρκειας ή μη του κτιρίου αυτού, στην οδό Κωλέττη. Κι αυτό με το δεδομένο ότι το ισόγειο του ακινήτου βρίσκεται ακόμη σε χρήση. Σε αυτό στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες, όπως τα ταμεία της ΔΕΥΑΙ.

Τα περί στατικής επάρκειας δεν προέκυψαν από το πουθενά.

Στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, αναφέρεται το εξής: «Το προς εκμίσθωση και αξιοποίηση κτίριο του Ζωγραφείου κληροδοτήματος έχει γίνει χωρίς οικοδομική άδεια, στην παρούσα δε κατάσταση του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών. Το κτίσμα είναι σε κακή κατάσταση. Δεν συντηρείται εδώ και πολλά χρόνια η δε στατική του επάρκεια αμφισβητείται».

Mε αφορμή αυτή την αναφορά, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πατσούρας («Αριστερή Παρέμβαση») ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δοθούν απαντήσεις για τη στατική επάρκεια του κτιρίου, από τη στιγμή που σε αυτό υπάρχουν εργαζόμενοι-ες και πηγαινοέρχονται πολίτες.

Η δημοτική αρχή διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στατικότητας. Ωστόσο, από τον διάλογο που έγινε, προκύπτει ότι δεν έχει γίνει σχετικός κτιριακός έλεγχος (με τις εξηγήσεις του κ. Αρλέτου να είναι ολίγον τι μπερδεμένες).

Ο διάλογος είχε ως εξής:

Γιώργος Αρλέτος: Τουλάχιστον επί θητείας μας δεν διαβεβαιώθηκε από πουθενά ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο συγκεκριμένο κτίριο.

Χρήστος Πατσούρας: Μα στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται ότι «αμφισβητείται η στατική επάρκεια».

Γιώργος Αρλέτος: Αμφισβητείται, αλλά δεν έχει ελεγχθεί ποτέ. Επίσημο έγγραφο στατικής ανεπάρκειας του κτιρίου δεν έχει έρθει ποτέ σε μας.

Χρήστος Πατσούρας: Μα γράφεται στην εισήγηση.

Γιώργος Αρλέτος: Μπορεί να γράφηκε εκ παραδρομής από το Γραφείο Κληροδοτημάτων. Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο… Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι ως Δημοτικό Συμβούλιο ή η επόμενη δημοτική αρχή να ελέγξει για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις […]. Άλλο να υπάρχει βεβαίωση ότι δεν είναι επαρκής η στατικότητα κι άλλο να απαιτείται έλεγχος για την ενίσχυση του κτιρίου για τη νέα του χρήση.

Γωγώ Γιώτη: Τουλάχιστον μέχρι το 2019 δεν υπήρχε κανένα τέτοιο έγγραφο περί στατικής ανεπάρκειας στο Γραφείο Κληροδοτημάτων (η κα Γιώτη επί της δημαρχιακής θητείας του Θωμά Μπέγκα, ήταν υπεύθυνη για τα Κληροδοτήματα).

Η συζήτηση έκλεισε με τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα να αναφέρει ότι ακούει πρώτη φορά περί στατικής ανεπάρκειας και να θέτει ένα άλλο κτιριακό πρόβλημα επί τάπητος: «Είμαστε δυσαρεστημένοι λόγω της υγρασίας στον φωταγωγό. Γι αυτό και έχουμε πάρει απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ για αναζήτηση άλλης στέγης (σ.σ. για τα ταμεία της ΔΕΥΑΙ)».


*Σημείωση: Και εντέλει, αν ο Δήμος Ιωαννιτών δεν γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση του κτιρίου που θέλει να νοικιάσει, με ποιους όρους θα διαπραγματευτεί τη μακροχρόνια εκμίσθωση ως ξενοδοχείου;

ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος
Είναι απαράδεκτες τέτοιου είδους συμπεριφορές με τα "εκ παραδρομής" και τα συναφή. Χρειάζεται μια γενναία απόφαση ανακατασκευής του κτιρίου σε βάθος, προκειμένου να δημιουργηθούν - έστω κάποιοι - χώροι στάθμευσης υπογείως. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορούν να κατασκευαστούν διαμερίσματα για χρήση φοιτητική ή άλλη. Τρίτον, μιλάμε για κληροδότημα που έχει δοθεί για χρήση προς όφελος του Δήμου και των πολιτών κι αυτό ειττο σημαντικότερο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back