Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας διαφορετικός πολυχώρος…

Εικόνα του άρθρου Ένας διαφορετικός πολυχώρος…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2017, 02:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόσφυγες, μετανάστες, εθελοντές, άνθρωποι της γειτονιάς: Όλοι τους ήταν εκεί για να γιορτάσουν την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τη διαπολιτισμική επικοινωνία. Ο διαπολιτισμικός πολυχώρος «Μικρή Πόλη», στη συνοικία του Πλατάνου, στην οδό Γεωγράφου Μελετίου 22,  άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του.

Γνωστά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην περιοχή, αλλά και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν τους νέους κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων. Τα εγκαίνια του πολυχώρου αποτέλεσαν επί της ουσίας μια γιορτή, με τη μουσική αλλά και πολλές άλλες εκπλήξεις, όπως δρώμενα τσίρκου, να μη λείπουν.

Η «Μικρή Πόλη» φιλοδοξεί να γίνει το στέκι προσφύγων και Ελλήνων, ένας χώρος κοινών δραστηριοτήτων και ανταλλαγής εμπειριών. Στο κτίριο έχουν δημιουργηθεί αίθουσες για μικρά παιδιά, για εφήβους (που μπορούν να μάθουν και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις νέες τεχνολογίες) αλλά και για ενήλικες. Στον πολυχώρο αυτόν, γίνονται μεταξύ άλλων και τα μαθήματα ελληνικών στους πρόσφυγες από ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τέτοιου είδους κοινοτικά-διαπολιτισμικά κέντρα δεν υπάρχουν πολλά αυτή τη στιγμή στη χώρα. «Το κέντρο των Ιωαννίνων αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουν εδώ» τόνισε στον τοπικό Τύπο η Μαριλένα Χατζηαντωνίου, εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας) είναι η χρηματοδότρια του κέντρου αυτού, την ανακαίνιση και τη διαχείριση του οποίου έχουν αναλάβει δύο διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα Γιάννενα: η Oxfam και η Terre des Hommes. Εκ μέρους της Terres des Hommes, η Μαρία Νίνου ευχαρίστησε όσους αγκάλιασαν το κέντρο και ιδίως τους ενοίκους της πολυκατοικίας, τους γείτονες και τον πολιτιστικό σύλλογο Πλατάνου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργανώσεων για συνεργασία. Ο Κώστας Τζιόβας ως εκπρόσωπος της Oxfam επεσήμανε ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί μια συνέχεια της «φροντίδας που δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους έως ότου βρουν τον δρόμο τους και πάνε εκεί που ελπίζουν, εκεί που θέλουν να φτιάξουν το σπίτι τους». Ανέφερε δε ότι η επιλογή της ονομασίας «Μικρή Πόλη» δεν είναι τυχαία, με τον κ. Τζιόβα να θυμίζει «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή. «Το εγχείρημα ξεκίνησε. Από όλους εμάς εξαρτάται αν θα ολοκληρωθεί. Η γιαννιώτικη κοινωνία γνωρίζει τον πόνο της ξενιτιάς και της μετανάστευσης, ενώ έχει και παράδοση στη φιλοξενία» κατέληξε.

Ο διαπολιτισμικός πολυχώρος «Μικρή Πόλη» στη συνοικία του Πλατάνου λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής), από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back