Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας άνθρωπος ανά 4 τ.μ.

Εικόνα του άρθρου Ένας άνθρωπος ανά 4 τ.μ.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2019, 19:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την πρόσφατη μετακίνηση αιτούντων ασύλου από τη Μόρια της Λέσβου και στο camp του Κατσικά, με τον πληθυσμό που διαμένει πια εκεί να ξεπεράσει κατά πολύ τους 1000. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, μετά από ερώτημα της επικεφαλής «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη, ενημέρωσε το σώμα για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ενώ, όπως είπε, «μίλησα με το υπουργείο και τους είπα ότι η αλόγιστη αύξηση αριθμού θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα απορρόφησης του ανθρώπινου δυναμικού». Αναφερόμενος γενικότερα στις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν από το υπουργείο για το ζήτημα που «λαμβάνει διαστάσεις εθνικού προβλήματος», είπε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι για την περιοχή των Ιωαννίνων, η πολιτική που ακολουθείται, είναι η εξάντληση της χωρητικότητας του camp του Κατσικά και η ενίσχυση της ροής των αιτούντων ασύλου προς τα διαμερίσματα της πόλης. Η εξάντληση της χωρητικότητας του camp, βέβαια, γίνεται με μια νέα αρχή: Αυτή του «1 ανά 4 τ.μ.». Μέχρι σήμερα, ίσχυε ένας αιτών ασύλου ανά 6 τ.μ. Ο χώρος που αντιστοιχεί στον κάθε άνθρωπο, μειώθηκε, προκειμένου και στο camp αυτό να έρθουν περισσότεροι. Βάσει αυτής της… αρχής των στριμωγμένων ανθρώπων, το camp στον Κατσικά «χωράνε» άλλοι 300 –αυτόν τον αριθμό ανέφερε τουλάχιστον ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που παρουσίασε ο κ. Ελισάφ, στις δομές της Ηπείρου ζουν 3.283 άνθρωποι. Από αυτούς, 966 στον Κατσικά (έχουν προστεθεί κι άλλοι τις τελευταίες ημέρες), 346 στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη», 553 στο camp της Φιλιππιάδας, 123 στη δομή στα Δολιανά, 130 περίπου άτομα σε ξενοδοχεία, 800 σε διαμερίσματα κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία διαχειρίζονται μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ υπάρχουν και 205 που μένουν μόνοι τους. Όσο για τις εθνικότητες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 30% είναι από τη Συρία, το 25,3% είναι Ιρακινοί, το 24,1% Αφγανοί και το 20,6% είναι από διάφορες εθνικότητες.

Νωρίτερα, ο κ. Ελισάφ κατέθεσε την άποψη ότι στα Γιάννενα, το ποσοστό των προσφύγων είναι μικρό…

Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται «σε συνεχή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία και συμβάλλει σε ό,τι του ζητηθεί. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε ό,τι μας αναλογεί και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από τις παρατάξεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back