ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας ακόμα από τους ευεργέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικόνα του άρθρου Ένας ακόμα από τους ευεργέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2022, 09:32
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Χριστόδουλος Ευθυμίου γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 11 Ιανουαρίου 1776 και το όνομά του φέρει ένα στενό στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων.

Ένα περίπου χρόνο πριν πεθάνει, στις 20 Ιουλίου 1846, έγραψε τη διαθήκη του, η οποία τον κατέταξε ανάμεσα στους ηπειρώτες ευεργέτες.

Ο Ευθυμίου είχε προλάβει να δημιουργήσει μεγάλη περιουσία, ασχολούμενος με το εμπόριο και περνώντας ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, στην Αθήνα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ήταν γόνος μιας ήδη ευκατάστατης γιαννιώτικης οικογένειας κτηματιών και εμπόρων και το 1820 είχε εγκατασταθεί στο Λιβόρνο και λίγο αργότερα, στην Τεργέστη. Επέστρεψε στην Ελλάδα, αρχικά στην Κέρκυρα το 1836 και το 1839, στην Αθήνα όπου και πέθανε, στις 13 Μαΐου 1847.

Ο Ευθυμίου, ο οποίος πέθανε άτεκνος, δημιούργησε ένα κληροδότημα το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα, με έδρα την Αθήνα.

Με τη διαθήκη του ο Ευθυμίου κληροδότησε 20.000 δρχ και το σπίτι του, «έναντι των παλαιών ανακτόρων, εις το ανώτατον του Έθνους διδακτήριον». Όπου «παλαιά ανάκτορα», το κτίριο της Βουλής, σήμερα.

Σκοπός του διαθέτη ήταν «να αποκτήση το εν Αθήναις Πανεπιστήμιον ιδίαν περιουσίαν και να διαμείνη ανεξάρτητον προς φωτισμόν της Ελληνικής φυλής».

Εκτός από αυτά, ο Ευθυμίου κατέλειπε ποσά για υποτροφίες στο λύκειο της Ριζαρείου Σχολής, για δύο μαθητές με καταγωγή από τα Ιωάννινα, για υποτροφίες προπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, ένα μέρος του κληροδοτήματος στηρίζει οικονομικά τρίτεκνες μητέρες με χαμηλά εισοδήματα «αφιλοπροσώπως και ουχί χατηρικώς» όπως αναφέρει στη διαθήκη του.

Διόρθισε δε εκτελεστές της διαθήκης τον Γεώργιο Σταύρου, ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και τους «Αλέξιον Πάλλην, Λέοντα Μελάν, Ανδρέαν Καμπατήν, Πέτρον Μανοβάρδα».

Η διαθήκη του καταλήγει ως εξής: «Νομίζω ότι έπραξα το καλόν ως συγγενής και ως τέκνον της ανατολικής ορθοδόξου εκκλησίας και ως τέκνον της πολλά αγαπητούς άνδρας γεννησάσης πατρίδος μου Ιωάννινα και τέλος πάντων ως Έλλην· εύχομαι δε οι εκτελεσταί της παρούσης διαθήκης μου να μη παραβούν ούτε κεραίαν αυτής».


Πηγές:

Δημητριάδης Δημ. (επιμ.) Οι ευεργέται των πανεπιστημίων: Βιογραφικόν απάνθισμα μετά εικόνων. Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών. Αθήνα, 1921

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back