Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα στοίχημα που κερδήθηκε

Εικόνα του άρθρου Ένα στοίχημα που κερδήθηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2016, 18:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κατάφερε τελικά να... τερματίσει. Τους τελευταίους δύο μήνες έδωσε έναν ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα για να είναι σε θέση σήμερα η πόλη να φιλοξενήσει το 82ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας παίδων-κορασίδων και ΑμεΑ.

Το πρωτάθλημα πραγματοποιείται αυτό το σαββατοκύριακο 23-24 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 300 αθλητών. Οι αποστολές έχουν καταφτάσει ήδη στα Γιάννενα από την Τρίτη.

Από τον Μάιο, ο Ναυτικός Όμιλος ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης του αγωνιστικού χώρου: από τον υγρό στίβο μέχρι τον πύργο και τις κερκίδες. Όλα αυτά ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένα εδώ και δύο χρόνια. Ο πύργος ήταν σε άθλια κατάσταση, με πολλές ζημιές να έχουν γίνει, ενώ ο υγρός στίβος είχε καταστραφεί. Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική -ακόμα και το κυλικείο ξεκίνησε να λειτουργεί. Μέσα σε δύο μήνες, η αθλητική αυτή υποδομή έχει βελτιωθεί αρκετά, χάρη στη συνεργασία των τοπικών φορέων και τη συμβολή του πανελλήνιου αθλητικού σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα», παράρτημα του οποίου ιδρύθηκε πρόσφατα στα Γιάννενα. Αν δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι παρεμβάσεις, πανελλήνιοι αγώνες κωπηλασίας δεν θα μπορούσαν να γίνουν στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς το είπε εξάλλου ξεκάθαρα: «Αν δεν γινόταν η αποκατάσταση του χώρου, το πρωτάθλημα θα μεταφερόταν στην Καστοριά».

Είναι γεγονός ότι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, με τη νέα του διοίκηση, προσπαθεί να διορθώσει ό,τι μπορεί αλλά και να επαναφέρει στην περιοχή την παλιότερη κωπηλατική αίγλη. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα σε δύσκολες εποχές. Πέραν των υποδομών που απαιτούν χρόνο και χρήμα, μία μεγάλη εκκρεμότητα αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω της γειτνίασης με τη λίμνη, αλλά και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Ωστόσο, ο Ναυτικός Όμιλος κέρδισε την πρώτη μάχη: το 82ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας.

Στη μάχη αυτή είχε συμμάχους τους τοπικούς φορείς και την «Καλλιπάτειρα» η οποία διέθεσε κονδύλια για την αποκατάσταση των υποδομών. Από την πλευρά του, ο δήμος Ιωαννιτών διέθεσε τα συνεργεία του.



Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε μπροστά από τον βελτιωμένο κωπηλατικό πύργο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Καρράς, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η εκπρόσωπος της «Καλλιπάτειρας» στα Γιάννενα Κατερίνα Μπότσιου, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Χρήστος Αλεξίου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας και ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) Σπύρος Πάικας, με την κοινή τους παρουσία, επέδειξαν τη βούληση όλων να ενισχύσουν το άθλημα της κωπηλασίας και γενικότερα τον ναυταθλητισμό.

Ο κ. Καρράς, υπενθυμίζοντας το ιστορικό βάθος των κωπηλατικών αγώνων, ζήτησε από τους φορείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να συντηρήσουν τις αθλητικές υποδομές. Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, παίρνοντας τον λόγο, δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για την προώθηση του ναυταθλητισμού που συμβάλλει, όπως είπε, «και στην εκτόξευση της εξωστρέφειας της πόλης». Αναφέρθηκε δε στις επαφές που είχε με την «Καλλιπάτειρα» και οι οποίες κατέληξαν στην καθοριστική συμβολή της τελευταίας στην υλοποίηση του πρωταθλήματος. «Πέραν του γεγονότος ότι ο Ναυτικός Όμιλος αγκαλιάζει πολλά γιαννιωτόπουλα, έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές. Τιμούμε τον Όμιλο και νιώθουμε την υποχρέωση να είμαστε δίπλα του» υπογράμμισε.

Η κ. Μπότσιου, από την πλευρά της, διάβασε τον χαιρετισμό της προέδρου του σωματείου Κατερίνας Παναγοπούλου, ένας χαιρετισμός από τον οποίο προκύπτουν οι προσδοκίες της «Καλλιπάτειρας» για αθλητισμό υψηλού επιπέδου. «Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα στήριξης των ολυμπιονικών μας έχει απορροφήσει το σύνολο των φετινών κονδυλίων μας, εντούτοις, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας πραγματοποιήσαμε μια υπέρβαση, ακριβώς για να ελπίζουμε ότι θα καμαρώσουμε σε λίγα χρόνια και νέους ολυμπιονίκες που είμαι βέβαιη πως υπάρχουν ανάμεσα στα παιδιά που θα αγωνιστούν» ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Αλεξίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, δεν θα γίνονταν αυτοί οι αγώνες στα Γιάννενα. Ο θεματικός περιφερειάρχης κ. Καραμπίνας έδωσε έμφαση στο αποτέλεσμα που φέρνει η συνεργασία, ενώ υπενθύμισε τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου στη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ κ. Πάικας ανέφερε: «Με τη συστράτευση όλων των φορέων, μπορούμε να φέρνουμε αντίστοιχες διοργανώσεις στην πόλη». Διαβεβαίωσε ακόμα ότι το ΠΕΑΚΙ επιδιώκει την ενίσχυση του ναυταθλητισμού.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back