Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα στοίχημα μεγαλύτερο από τοίχους και ενοίκια

Εικόνα του άρθρου Ένα στοίχημα μεγαλύτερο από τοίχους και ενοίκια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2022, 20:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα ερωτήματα για τι είναι καινοτομία και τα ερωτηματικά για το πώς την αντιλαμβάνεται η Περιφέρεια Ηπείρου παραμένουν ανοιχτά.

Ωστόσο, το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας», ο τρόπος με τον οποίο η περιφερειακή αρχή αντιλαμβάνεται πράγματα που δεν στοιβάζονται απλά σε τέσσερις τοίχους, ούτε υπακούν ακριβώς σε μια επαγωγική λογική «φτιάχνουμε κτίρια-έρχονται ξένες εταιρίες-φτιάχνουν νέες θέσεις εργασίας».

Η διαφορά είναι ότι τουλάχιστον, το σχέδιο για το Epirus High Technology and Research Park παρουσιάστηκε δημόσια. Είναι γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου δεν είναι και πολύ συζητήσιμος και συγκαταβατικός με τα ανοιχτά δεδομένα και τη δημόσια διάθεσή τους, προτιμώντας να τα κρατάει σε… ντάνες, δίπλα από υπολογιστές και κάτω από κουτιά με μάσκες, στο γραφείο του.

Και «όποιος θέλει» να πηγαίνει να του τα δείχνει… 

Όχι ακριβώς η επιτομή του δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή.

Στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (!), η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε μια δημόσια παρουσίαση του πάρκου.

Η παρουσίαση περιλάμβανε τα γνωστά και μερικά μέχρι στιγμής άγνωστα:

  • Χρηματοδότηση 50% από το «Ελλάδα 2.0», 25% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 25% με τραπεζικό δάνειο. Όχι και εύκολη υπόθεση, από τη στιγμή που το μισό κόστος των 50 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, θα καλυφθεί με δανεισμό.
  • Το πάρκο θα βρίσκεται δίπλα στη λεωφόρο Νιάρχου, σε έκταση 22.500 τμ, ακριβώς απέναντι από την παλιά πύλη της πανεπιστημιούπολης (στο ύψος του Μεταβατικού).
  • Θα περιλαμβάνει έξι κτίρια έκτασης 15.000 τμ.
  • Τα κτίρια θα είναι «πράσινα», προσβάσιμα και, ίσως το κυριότερο:
  • Τα γραφεία θα νοικιάζονται με την ώρα, τη μέρα ή και τον μήνα και το ενοίκιο «θα καλύπτει όλα τα κόστη».
  • Τα πέντε εκ των έξι κτιρίων θα φιλοξενούν τους χώρους «έρευνας και τεχνολογίας».
  • Το κτίριο 1 θα διαθέτει συνεδριακό κέντρο.
  • Τα κτίρια 2 ως 5 θα προορίζονται για τις εταιρίες έρευνας
  • Το κτίριο 6 θα έχει κυλικεία, εστιατόρια, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, μίνι μάρκετ.
  • Τα γραφεία θα έχουν δυναμική 4-6 ατόμων

Σε άλλα ενδιαφέροντα, το σχέδιο υπόσχεται fiber γραμμές σύνδεσης με 50% backup lines, εικάζοντας ότι θα πρόκειται για fiber to the home. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, σε μια πόλη που δεν φημίζεται για την ποιότητα των συγκεκριμένων υποδομών. Το αντίθετο, μάλιστα…

Επίσης, θα υπάρχει power saving εγκατάσταση για τις πτώσεις τάσης-διακοπές ρεύματος (που επίσης είναι μια… ζοφερή πραγματικότητα στην πόλη).

Ένα ακόμα ερώτημα είναι πού θα βρίσκονται οι (πραγματικές) καινοτόμες έρευνες και ανοιχτές τεχνολογίες.

Στην αρχή, η περιφερειακή αρχή δεν ήθελε να ακούσει τις σχετικές παρεμβάσεις και δεν είναι σίγουρο ότι γνώριζε κιόλας περί τίνος πρόκειται. Τελικά, πείστηκε (ευτυχώς) την τελευταία στιγμή να συμπεριλάβει και τις ανοιχτές τεχνολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, χωρίς να χρειάζεται αυτού του μεγέθους η καταφυγή σε δανεισμό ή σε leasing.

Οι «εταιρίες-οργανισμοί-άτομα» που θα ασχολούνται με το ανοιχτό λογισμικό, σύμφωνα με το σχέδιο, θα βρίσκονται στο κτίριο 1. Προφανώς, η κατανομή είναι ανισομερής, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…

Εν τέλει, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, όταν γίνει, θα είναι μια ενδιαφέρουσα επένδυση που αφενός, θα επιχειρήσει να πετύχει εκεί που άλλες παρόμοιες στα Γιάννενα απέτυχαν. Αφετέρου, θα είναι μια πρόκληση για το κατά πόσο η περιοχή θα μπορέσει να αποτελέσει όντως κόμβο καινοτομίας και όχι απλού ψηφιακού φασόν, στο οποίο ειδικεύονται οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη εδώ. Εάν αυτή η διάσταση διαχωριστεί από το (αναγκαίο και μόνιμο) ερώτημα των θέσεων εργασίας και αντιμετωπιστεί στη σωστή της διάσταση, τότε ίσως υπάρχει όντως το έδαφος για έναν «κόμβο καινοτομίας» και όχι απλά τα πανηγύρια για τη μετεγκατάσταση λογιστικών και άλλων εταιριών…

(φωτό: φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις, από την παρουσίαση)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3