ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα στέγαστρο κατά των κεραυνών

Εικόνα του άρθρου Ένα στέγαστρο κατά των κεραυνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2022, 01:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της προμελέτης για τη χωροθέτηση και την κατασκευή στεγάστρου αντικεραυνικής προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης με σκοπό την προστασία των επισκεπτών σε περίπτωση κεραυνού.

Το στέγαστρο χωροθετείται στη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, περίπου στη μέση του συνολικού μήκους της διαμορφωμένης διαδρομής των επισκεπτών –από την είσοδο μέχρι την ιερά οικία- και της πορείας των επισκεπτών προς τη δυτική στοά. «Είναι ελάχιστα ορατό από το θέατρο, ενώ προσφέρει θέαση του μνημείου. Με την εγκατάσταση της εν λόγω κατασκευής και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας, ο αριθμός των επισκεπτών που θα μπορούν να προστατευτούν σε στεγασμένο χώρο από άμεσο κεραυνικό πλήγμα, ανέρχεται σε 215 άτομα» σημειώνεται.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «η παρέμβαση για την ενίσχυση της αντικεραυνικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη βελτίωση της ασφάλειας, την προστασία και αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργικότητας του χώρου...».

Η παρέμβαση αντικεραυνικής προστασίας εντάσσεται στο έργο συντήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης του θεάτρου και άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α», προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, το οποίο υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back