Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ransomware για τον… λαό της Συρίας

Εικόνα του άρθρου Ένα ransomware για τον… λαό της Συρίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016, 11:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα νέο είδος κακόβουλου λογισμικού (ransomware) μετατρέπει τα θύματά του σε χάκερ αναγκάζοντάς τους να μολύνουν τον υπολογιστή κάποιου άλλου.

Το ransomware ονομάστηκε «Popcorn Time» (δανείζεται το όνομά του από την δημοφιλή εφαρμογή streaming) και κλειδώνει αρχεία υπολογιστών με Windows χρησιμοποιώντας ισχυρή κρυπτογράφηση AES-256, μέχρι να πληρώσετε λύτρα ενός bitcoin (ή 780 δολάρια με την σημερινή ισοτιμία).

Ωστόσο, αυτό το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει δύο ιδιαιτερότητες. Καταρχήν, οι χάκερς αναγκάζουν τα θύματά τους να «μεταδώσουν» τη μόλυνση και σε άλλα συστήματα και δεύτερον τα χρήματα που συγκεντρώνονται «διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς»!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer, στο μήνυμα που εμφανίζεται στα συστήματα που έχουν προσβληθεί, αναφέρεται ότι πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν, είτε να πληρώσουν ως λύτρα ένα bitcoin (περίπου 740 ευρώ) είτε να μολύνουν δύο άλλους υπολογιστές.

«Λυπούμαστε ειλικρινά για το γεγονός ότι σας αναγκάζουμε να πληρώσετε, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε», αναφέρεται στο μήνυμα. «Τα χρήματα που θα δώσετε θα διατεθούν για τρόφιμα, φάρμακα και στέγη σε όσους τα έχουν ανάγκη».

Η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας MalwareHunterTeam, η οποία και ανακάλυψε το κακόβουλο λογισμικό, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο είδος επίθεσης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτού του είδους επίθεση εξαναγκάζει αθώους ανθρώπους να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back