ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ντοκιμαντέρ και μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη Β. Λουλέ

Εικόνα του άρθρου Ένα ντοκιμαντέρ και μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη Β. Λουλέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2023, 13:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση-προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια μεγάλη οικογένεια-η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα» (2022) του Βασίλη Λουλέ διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 19:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ θα δώσει και ο βραβευμένος σκηνοθέτης, με τον οποίο θα συζητήσει η Λήδα Παπαστεφανάκη, καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 69’, χρειάστηκε 18 μήνες επισταμένης έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ για να ολοκληρωθεί. Ζωντανεύει την ιστορία της επιχείρησης των αναψυκτικών Κλιάφα, που ξεκίνησε το 1926 στα Τρίκαλα, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου. Στην οθόνη μεταφέρονται σύγχρονες μαρτυρίες από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα, καθώς και κινηματογραφικές λήψεις κτιρίων και μηχανημάτων. Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Η επιχείρηση χτίστηκε γύρω από το όραμα του ιδρυτή Θόδωρου Κλιάφα «...να δροσίσει και να ζαχαρώσει τον κόσμο!».

Στο ντοκιμαντέρ δίνεται έμφαση και στην ιστορία των ανθρώπων της επιχείρησης. Φωτίζονται μικρές, αθέατες πτυχές: τα προσωπικά τους χαρίσματα και οι αδυναμίες, η φιλία, οι παιδικές αλάνες και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, ο μόχθος και η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα και η προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back