ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα λεύκωμα για τη μουσική παράδοση στα Βόρεια Τζουμέρκα

Εικόνα του άρθρου Ένα λεύκωμα για τη μουσική παράδοση στα Βόρεια Τζουμέρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 13:48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος «Λαϊκές Μουσικές Παραδόσεις στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων» διοργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 19:00, στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής», στα Γιάννενα.

Η έκδοση ήρθε σε συνέχεια της έρευνας, που έγινε για την καταγραφή της δημοτικής μουσικής παράδοσης στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER».

Το μουσικό λεύκωμα περιέχει έναν τόμο με κείμενα, φωτογραφικό υλικό από πανηγύρια, λήψεις των κοινοτήτων, τοπία κ.λπ., καθώς και τέσσερα συνοδευτικά CD με δημοτικά τραγούδια της περιοχής, τα οποία κάποια ηχογραφήθηκαν κατά τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο, από μουσικές κομπανίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και κάποια προέρχονται από παλαιότερες ανέκδοτες ηχογραφήσεις.

Τη γενική επιστημονική επιμέλεια του λευκώματος είχε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μουσικολόγος Γιώργος Κοκκώνης, και εργάστηκαν ο Phd εθνομουσικολόγος Χάρης Σαρρής, ο Phd μουσικολόγος Σπήλιος Κούνας, η υποψήφια διδάκτωρ, μουσικολόγος Μαριάνθη Κοίλια και ο φοιτητής επί πτυχίω, μουσικολόγος Νίκος Μπαχτής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος, ο μουσικός ερευνητής και επιμελητής μουσικών εκδόσεων Νίκος Διονυσόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Κοκκώνης. Θα συντονίσει ο διδάκτορας μουσικής παιδαγωγικής Γιάννης Σταύρου.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια και σκοπούς των Βορείων Τζουμέρκων. Θα εμφανιστούν τοπικοί μουσικοί και τραγουδιστές, καθώς και μουσικοί με θητεία στα Βόρεια Τζουμέρκα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back