Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα φωτογραφικό ταξίδι με στάση και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένα φωτογραφικό ταξίδι με στάση και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2021, 14:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων παρουσιάζονται σε διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με τίτλο «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», που οργανώνεται στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος Helios και σε συνεργασία με τους επτά δήμους και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη.

Ερασιτέχνες φωτογράφοι, Έλληνες και πρόσφυγες μαζί, περπάτησαν τις πόλεις στις οποίες ζουν, τις ανακάλυψαν εκ νέου και αποτύπωσαν με το φακό τους εμβληματικές γωνιές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης και της Λιβαδειάς.

H έκθεση έχει ως σκοπό να συμβάλει στο διάλογο γύρω από τις αντιλήψεις για την ταυτότητα των πόλεων και να αναδείξει πτυχές της αρμονικής συνύπαρξης προσφύγων, μεταναστών και κοινοτήτων υποδοχής.

Η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν μικτές ομάδες ερασιτεχνών φωτογράφων, αποτελούμενες από Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, συναντήθηκαν για πρώτη φορά για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ίδια την ταυτότητα των πόλεων, στις οποίες ζουν μαζί, και συμμετείχαν σε εργαστήρια υπό την επίβλεψη επαγγελματιών φωτογράφων. 

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν το καλλιτεχνικό ταξίδι τους στις γειτονιές τους, για να αναδείξουν ό, τι τους συναρπάζει, τους συγκινεί και τους ενώνει. Περπάτησαν στις πόλεις τους, επιχείρησαν να τις ανακαλύψουν και συζήτησαν μεταξύ τους, με το διάλογο αυτό να αποτυπώνεται τελικά στις φωτογραφίες τους.

Οι συμμετέχοντες από τα Γιάννενα είναι οι: Δήμητρα-Αγγελική Βασιλείου, Barzan Hasan, Uriche Revonos Foubou, Khansa Hamme, Mamadi Touré

Η διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο https://www.exploringourcities.com και σε επόμενη φάση θα εμπλουτιστεί με φωτογραφίες και από άλλες πόλεις, όπου δραστηριοποιείται το ενταξιακό πρόγραμμα Helios.

Η έκθεση υποστηρίζεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME). Υποστηρίζεται επίσης, από τους δήμους Αθηναίων, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κατερίνης, Λεβαδέων και Πειραιά, καθώς και από το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: exploringourcities/Uriche Revonos Foubou

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back