Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα φιλόδοξο εργασιακό πείραμα στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένα φιλόδοξο εργασιακό πείραμα στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2022, 01:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Η προοπτική εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς αλλαγή στα εργασιακά δικαιώματα και στις αποδοχές, έχει ανοίξει ήδη μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Από αυτή, δεν λείπει η προοπτική, η επιφυλακτικότητα, αλλά και η τόλμη, σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν φημίζεται για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Παρότι η υπεραξία που παράγεται παγκόσμια είναι τέτοια που οι ώρες εργασίας θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί σημαντικά, βελτιώνοντας την κατάσταση της εργατικής τάξης (η οποία αλλάζει και αυτή χαρακτηριστικά), η «μάχη» για τα κέρδη συνθλίβει ακόμα και κεκτημένα, λογικά δικαιώματα.

Τύπος Ιωαννίνων · Terracom 4 day working week


Ήδη, στην Ευρώπη η 4ήμερη εργασία εφαρμόζεται κατ’ επιλογή στο Βέλγιο, αλλά με σύμπτυξη των ωρών εργασίας και όχι με λιγότερη δουλειά. Η Αγγλία έχει ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή για 6 μήνες, από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ηγετική θέση κατέχει η Ισλανδία, που για τέσσερα χρόνια εφάρμοσε το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα εργασίας 35-26 ωρών την εβδομάδα, το οποίο στέφθηκε  με επιτυχία.  

Μια από τις εταιρίες που αποφάσισαν να εφαρμόσουν πιλοτικά την 4μερη εργασία στην Ελλάδα, βρίσκεται στα Γιάννενα. Είναι η Terracom που για το φετινό καλοκαίρι αποφάσισε να κάνει το τεστ και να δει αν όντως είναι εφικτή η εφαρμογή ενός διαφορετικού ωραρίου, χωρίς μισθολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο Δημήτρης Ζαχαράκης, CEO της εταιρίας, είναι ο φιλοξενούμενος του podcast Τύπος στο μικρόφωνο, για να εξηγήσει το πείραμα, τους στόχους του, τις φιλοδοξίες της εταιρίας, αλλά και να μιλήσει για τη γενική επιχειρηματική κατάσταση στον τομέα των τεχνολογιών, στα Γιάννενα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Ναπολέων Ροντογιάννης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε δράση. Το μέλλον της Ανθρωπότητας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back