ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ένα επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του Κώστα Κόμη

Εικόνα του άρθρου Ένα επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του Κώστα Κόμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2023, 11:18
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του καθηγητή Κώστα Κόμη (1953-2020), ο οποίος υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για 25 χρόνια, από το 1995 έως τον θάνατό του, διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 3 και 4 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας».

Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν 25 σύνεδροι, ερευνητές και ερευνήτριες ιστορίας, παλαιοί φοιτητές, συνάδελφοι και συνεργάτες του Κώστα Κόμη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και άλλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σε αυτό θα παρουσιαστεί διεξοδικά το επιστημονικό και διδακτικό έργο του Κώστα Κόμη. θα παρουσιαστούν, επίσης, νέες έρευνες στα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ιστορίας και της ιστορικής δημογραφίας από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου (ώρα 14:00-19:45), στην Α΄’ συνεδρία θα  παρουσιαστεί ο ιστορικός Κώστας Κόμης, η ζωή και το έργο του, στη Β’ συνεδρία θα εξεταστούν οι παραγωγικές δραστηριότητες και μετακινήσεις κατά τη βενετική περίοδο, ενώ στη Γ’ συνεδρία θα συζητηθούν ζητήματα επιμελητείας, συνύπαρξης και συμβίωσης πληθυσμών από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου (ώρα 9:00-13:45), η Δ’ συνεδρία θα εξετάσει θέματα συγκρότησης των νεοελληνικών πόλεων, η Ε’ συνεδρία αφιερώνεται στην τοπική ιστορία, των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, ενώ η Στ’ συνεδρία θα παρουσιάσει νεότερες προσεγγίσεις της ιστορίας της τέχνης και της ιστοριογραφίας.

Το συμπόσιο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Στέγης «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συμποσίου απαρτίζουν ο Νίκος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής, η Άννα Μαχαιρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ο Γιώργος Νικολάου, αφ. Αναπληρωτής καθηγητής, και η Λήδα Παπαστεφανάκη, καθηγήτρια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back