Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Ένα εγχειρίδιο για να διαβάζετε σωστά τις ειδήσεις

Εικόνα του άρθρου Ένα εγχειρίδιο για να διαβάζετε σωστά τις ειδήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2022, 20:00
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πώς γίνονται, γιατί γίνονται και πώς μεταδίδονται οι ειδήσεις. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος «δρα» εδώ και χρόνια μέσω του infowar, αλλά και με πλήθος ρεπορτάζ, ερευνών, podcasts, καθώς και με έξι, μέχρι στιγμής, ντοκιμαντέρ, δίνει στο βιβλίο «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση» ένα εξαιρετικό «εγχειρίδιο» ανάγνωσης των ειδήσεων.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» είναι, στα μάτια ενός επαγγελματία δημοσιογράφου με συνείδηση της δουλειάς και όχι «ένστολου» εντολέα, ένα συγκλονιστικό ξετύλιγμα όλων των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα, στο πεδίο της ενημέρωσης.

Είναι επίσης ό,τι βλέπουμε να συμβαίνει με τρομερή ένταση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου οι επικοινωνιακές συνταγές του εξωτερικού αντιγράφονται μαζικά και εφαρμόζονται βίαια, εις βάρος της δημοσιογραφίας, αλλά και των ίδιων των δημοσιογράφων.

Ο Χατζηστεφάνου, με μια πολύ οικεία για όσους-ες έχουν διαβάσει τα κείμενά του ή δει τα ντοκιμαντέρ του, αφήγηση, περιγράφει εξαιρετικά το δόλωμα και τον τρόπο να το αποφύγεις, χωρίς όμως να πας στο άκρο της συνωμοσιολογίας και της κατασκευής σεναρίων.

Το βιβλίο δεν είναι απλά επεξηγηματικό. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου συνοψίζει και έναν τρόπο να ξεχωρίζουν οι ειδήσεις από τις προσπάθειες παραπληροφόρησης. Επίσης, το βιβλίο ενσωματώνει και qr codes που οδηγούν στη βιβλιογραφία και τις πηγές, με τρόπο που μπορούν να «διαβαστούν παράλληλα» με το κείμενο.

Επίσης, το βιβλίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Περιλαμβάνει αναφορές και σε γεγονότα των τελευταίων μηνών, όπως το κυβερνητικό σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ένα σημαντικό κομμάτι της ειδησεογραφίας, είναι ο τρόπος που διαβάζουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες. Στην εποχή που το πρωτότυπο υλικό «θάβεται» κάτω από αλλεπάλληλες αντιγραφές και την «ιντερνετική παλαιότητα», σε σημείο να μην μπορείς να βρεις ποιος έγραψε πρώτος αυτό που διαβάζεις ή που η εξουσία λέει συνειδητά, επεξεργασμένα ψέματα και στρεψοδικεί, το βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου είναι απολύτως απαραίτητο…

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back