Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα βραβείο για τη Χειρουργική Κλινική

Εικόνα του άρθρου Ένα βραβείο για τη Χειρουργική Κλινική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2019, 15:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με το 1ο βραβείο καλύτερης εργασίας τιμήθηκε η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαΐου.

Ο τίτλος της εργασίας είναι «Χειρουργική αντιμετώπιση του Ηπατοκυτταρικού Καρκίνου (ΗΚΚ) - Ελληνική πολυκεντρική μελέτη» με συγγραφείς τους Γκλαντζούνη Γ., Σωτηρόπουλο Γ., Τζίμα Γ., Καραμπά Α., Παλιούρα Α., Δαβάκη Σ., Φελέκουρα Ε.

Η ερευνητική αυτή κλινική εργασία αποτελεί την πρώτη πολυκεντρική μελέτη στη χώρα μας στη χειρουργική αντιμετώπιση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Αποτελεί δε μια συνεργασία της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με την Α' και Β′ Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και με το τμήμα Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων του Νοσοκομείου «Υγεία». Η γιαννιώτικη Χειρουργική Κλινική ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό της μελέτης.

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι το πιο συχνό πρωτοπαθές κακόηθες νεόπλασμα του ήπατος. Είναι πολύ επιθετικός όγκος με επιβίωση μικρότερη του έτους εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση του όγκου αυτού αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, για την επίτευξη μακροχρόνιας επιβίωσης σε συνδυασμό με καλή ποιότητα ζωής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι εξειδικευμένες μονάδες χειρουργικής ήπατος της χώρας μας έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, παρόμοια με αυτά των αντίστοιχων κέντρων του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής και διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ήπατος και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μήτσης και ο καθηγητής και υπεύθυνος Μονάδας Χειρουργικής Χοληφόρων-Παγκρέατος Γιώργος Γκλαντζούνης, η μελέτη αυτή έδειξε επίσης πως η μονάδα Χειρουργικής Ήπατος–Χοληφόρων–Παγκρέατος της Χειρουργικής Κλινικής έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο στην αντιμετώπιση των πρωτοπαθών νεοπλασμάτων ήπατος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3