ΒΙΒΛΙΟ

Ένα βιβλίο που θα ήθελε να είναι «American Psycho»

Εικόνα του άρθρου Ένα βιβλίο που θα ήθελε να είναι «American Psycho»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2016, 23:43
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To «American Psycho» εγκαινίασε ένα είδος λογοτεχνίας, της «σινιέ» λογοτεχνίας όπου όλα γίνονταν με επώνυμη υπογραφή: ό,τι φορούν οι ήρωες, ό,τι οδηγούν, ό,τι πίνουν και τρώνε, ό,τι σκέφτονται, είναι επώνυμα και ακριβά. Έτσι κάνει και η Maestra.

Αυτό το κομμάτι το υιοθέτησε η «ποπ κουλτούρα» και το συνόδευσε εκτός λογοτεχνικών ορίων. Τα έντυπα ποικίλης ύλης έγιναν biased διαφημιστικοί οδηγοί, εξάγοντας και καθιερώνοντας το στυλ, το πώς πρέπει, πότε πρέπει για να είσαι όπως πρέπει, όπου πρέπει.

Σήμερα, αυτό το μοντέλο έχει ξεπεραστεί, γιατί ουσιαστικά είναι μια καθημερινότητα. Δεν χρειάζεται ένας οδηγός δηλαδή, όπως χρειαζόταν στα ‘90s. Σήμερα όμως, το λογοτεχνικό πρότυπο είναι ξανά ισχυρότερο και συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία.  Πριν από μερικά χρόνια, οι «50 αποχρώσεις του γκρι» έσπασαν ταμεία, παρότι στην ουσία ήταν ένα μέτριο άρλεκιν και μια απίστευτης κενότητας ταινία. Όταν λοιπόν τελείωσαν οι χαμηλοβλεπούσες αναγνώστριες και οι καταπιεσμένοι αναγνώστες, χρειάστηκε να πάμε ένα πρότυπο παραπέρα: στο γυναικείο American Psycho.

Όλα όμως στην Maestra είναι πιο προβλέψιμα και από παιχνίδι Λεβαδειακού-Ξάνθης, ενώ και οι δύο είναι σωσμένοι τρεις αγωνιστικές πριν το ματς. Παρότι το βιβλίο είναι γραμμένο καλά και η συγγραφέας του Λίσα Χίλτον δεν είναι μια όψιμη EL James (γράφω τις φαντασιώσεις μου στο τρόλεϊ Παγκράτι-Κυψέλη), δεν παύει να είναι μέτριο μεν, μπεστ σέλερ δε. Ακόμα και η επιλογή ονόματος δείχνει ότι θέλει να πάρει το κομμάτι της πίτας που της αναλογεί: από «Λίσα Χιλτον» έγινε LS Hilton. Όπως λένε EL James δηλαδή.

Η περίπτωσή του πάντως είναι δεδομένη επιτυχία. Ήδη, έχει εξασφαλιστεί ένα συμβόλαιο μεταφοράς στον κινηματογράφο και τουλάχιστον μια συνέχεια, μιας και η ηρωίδα φαίνεται πώς ήρθε για να μείνει. Για εισαγωγή, λέμε ότι μιλάει πέντε-έξι γλώσσες, έχει σπουδάσει τέχνη, είναι art expert, της αρέσει το σεξ και γενικώς, είναι επικίνδυνη.  Εάν δεν έχετε επιλέξει ακριβώς ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμάτε, ίσως και να σας συντροφεύσει κάπου παραλιακά φέτος.

Index

Maestra, L. S. Hilton

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μεταφραστής:Σοφία Τάπα

Αριθμός σελίδων:400

Μέγεθος: 140 x 205

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back