Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 4-05-2019, 16:02
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ηπειρωτικά Μελετήματα. Ζητήματα από την Πνευματική Ζωή στη Μεσαιωνική Ήπειρο» του Κώστα Ν. Κωνσταντινίδη, ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Γκανή την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σταυράκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Ηλίας Γιαρένης, αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αικατερίνη Λιάμπη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και θα χαιρετίσουν ο Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και ο Ναπολέων Μάργαρης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.

Το βιβλίο που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και καλύπτει ένα επιστημονικό κενό για τη Μεσαιωνική Ήπειρο, πραγματεύεται την πνευματική ζωή του «κράτους της Ηπείρου», γνωστότερου και ως «Δεσποτάτου της Ηπείρου», μέσα από οκτώ κείμενα, τα οποία σε μία πρώτη μορφή δημοσιεύτηκαν σε πρακτικά συνεδρίων, τιμητικούς τόμους, καταλόγους εκθέσεων, καθώς και μέσα από τον πανηγυρικό λόγο στα Ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων του 2004.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα