ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένα θεατρικό εργαστήρι που δεν έχει… ηλικία

Εικόνα του άρθρου Ένα θεατρικό εργαστήρι που δεν έχει… ηλικία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2017, 23:55
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Σε μια εποχή που η σκληρή καθημερινότητα επιβάλλει τους ρυθμούς της, η ανάγκη για μικρές αποδράσεις, σωτήριες πολλές φορές, γίνεται μεγαλύτερη. Η δημιουργικότητα και η φαντασία ψάχνουν να βρουν διεξόδους. Μία από αυτές τις διεξόδους για πολλούς ανθρώπους είναι οι παραστατικές τέχνες. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο, εκεί παίρνουν δυνάμεις… Σε έναν τέτοιο χώρο, στο εργαστήρι «Θεατρική Συμπαιγνία», στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 32 στον χώρο του Baobab (facebook ), άνθρωποι κάθε ηλικίας, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων δασκάλων, αναπτύσσουν δεξιότητες που δεν ήξεραν ότι είχαν, εκφράζονται και επικοινωνούν με τους άλλους. Σαν να βρίσκονται σε έναν πιο φυσιολογικό κόσμο από αυτόν που αφήνουν όταν περνούν την πόρτα του εργαστηρίου.

Οι δράσεις της «Θεατρικής Συμπαιγνίας» απευθύνονται κυριολεκτικά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Από το μικρό παιδί και τον έφηβο που μέσα από τις δραστηριότητες έχει την ευκαιρία να κινητοποιήσει τη φαντασία του, τη γνώση του και τον ψυχισμό του μέχρι τον ηλικιωμένο των 65 ή 70 χρονών που θέλει να αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά έχει αποσυρθεί από την ενεργή ζωή.

Υπεύθυνες του εργαστηρίου είναι δύο ηθοποιοί, η Γιολάντα Καπέρδα και η Αγγελική Μιχαλοπούλου –και οι δύο απόφοιτες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η απόφασή τους να ανοίξουν το εργαστήριο ήρθε ως μια λογική συνέχεια μιας σχέσης δύο ανθρώπων που συμφωνούν στον τρόπο εκπαίδευσης και θεώρησης της σημασίας της τέχνης στην καθημερινότητα. Η γνωριμία τους έγινε πέρσι όταν δίδασκαν υποκριτική σε ΙΕΚ της πόλης. «Υπήρχε μια σύγκλιση απόψεων την οποία θεωρήσαμε ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Δεν είναι εύκολο να συναντάς ανθρώπους με τους οποίους να μοιράζεσαι ένα κοινό όραμα» μας λέει η Αγγελική, η οποία κατάγεται από το Άργος αλλά έχει πολιτογραφηθεί πια Γιαννιώτισσα.

Το εργαστήρι άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο. Μέσα σε έξι μήνες, και οι δύο βλέπουν τη μεγάλη ανάγκη που έχει ο κόσμος να εκφραστεί και να εκτονωθεί. «Είναι σαν να θέλεις να γίνεις πάλι παιδί. Μια ανάγκη που προκύπτει και από το στρες της κρίσης» μας λέει η Γιολάντα, γνωστή στο γιαννιώτικο κοινό από τη θεατρική της πορεία. Όσον αφορά τους ενήλικες, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέατρο ή έχουν ασχοληθεί ερασιτεχνικά και οι οποίοι συμμετέχουν με ιδιαίτερη συνέπεια στα μαθήματα υποκριτικής τέχνης, αυτοσχεδιασμού και σωματικής έκφρασης. Aνεξαρτήτως του τμήματος –παιδιών (από 4 ετών), εφήβων, ενηλίκων, ηλικιωμένων-, η Γιολάντα και η Αγγελική ακολουθούν την ίδια μέθοδο διδασκαλίας, βασισμένη στην άσκηση φωνής, στην ενδυνάμωση του σώματος και στον αυτοσχεδιασμό. Μια μέθοδος η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας, όπως μας εξηγούν.  

Εκείνη τη στιγμή, μπαίνει στην κουβέντα μας η κυρία Γεωργία, η οποία ήρθε για μάθημα στο τμήμα των 65+. Με ενθουσιασμό μας μιλάει για όσα έχει μάθει: «Μάθαμε πώς να στεκόμαστε, πώς να χειριζόμαστε την αναπνοή μας. Πράγματα που μας βοηθούν και στην καθημερινότητά μας. Είναι εκπληκτικό δε το συναίσθημα να μπορείς να συναρμολογήσεις ένα μικρό σκετσάκι που να έχει αρχή, μέση και τέλος».

Όσο η κυρία Γεωργία εκφράζει τις εντυπώσεις της και τις εμπειρίες της, η Γιολάντα και η Αγγελική την ακούν με προσοχή και χαμογελούν. Με το χαμόγελο εκείνου του δασκάλου που νιώθει περήφανος για τον μαθητή και δικαιωμένος για τις προσπάθειές του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back