ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμποροι Ιωαννίνων κατά αυξήσεων στις εισφορές

Εικόνα του άρθρου Έμποροι Ιωαννίνων κατά αυξήσεων στις εισφορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2023, 16:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις στις εισφορές του ΕΦΚΑ, ύψους 9,6%.

Η απόφαση, που υπογράφτηκε πριν λίγες ημέρες από τον αρμόδιο υφυπουργό της κυβέρνησης, Π. Τσακλόγλου, ισχύει για τις εισφορές του 2023, ενώ στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024.

«Αυτή η απόφαση πατάει πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για τις εισφορές των επαγγελματιών» τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος και καταγγέλλει ότι «χωρίς ίχνος ντροπής παρουσιάζουν τις αυξήσεις σαν μικρότερες από αυτές που προβλέπονταν αλλά και σαν μια προσπάθεια προστασίας των συντάξεων από την ‘απαξίωση’».

Πρακτικά, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, καθώς εκεί οι εισφορές είναι χαμηλότερες απ’ αυτές των μισθωτών, με χαμηλότερες συντάξεις.

Το  προφανές, ότι δηλαδή η επιλογή γίνεται λόγω αδυναμίας να καταβληθούν μεγαλύτερα ποσά, συνδυάζεται, σύμφωνα με τον σύλλογο με την «καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για δεκαετίες, με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά»

Ο Εμπορικός σύλλογος ζητάει:

  • Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών . Ασφαλιστική εισφορά  διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον  συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο ασφαλιστέο εισόδημα.
  • Κατώτερη  σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 650  ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των  σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη  εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους  άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών  που έχουν καταβληθεί.
  • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής  Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου  και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών,  αυξήσεις  σε συντάξεις και προνομιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και  14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back