Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια; Όχι χωρίς άδεια

Εικόνα του άρθρου Εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια; Όχι χωρίς άδεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2020, 19:44
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια είναι μια πονεμένη ιστορία. Και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας προσπαθεί να μη γίνει… πιο πονεμένη.

Επικαλούμενος πληροφορίες για επικείμενο εμπλουτισμό της λίμνης με ψάρια εμπορικού ενδιαφέροντος, ο Φορέας Διαχείρισης προειδοποιεί ότι απαγορεύεται οποιοσδήποτε εμπλουτισμός χωρίς τις απαραίτητες άδειες και χωρίς την απαραίτητη επιστημονική γνωμοδότηση. Κι αυτό επειδή υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για το κάθε άλλο παρά υγιές οικοσύστημα της Παμβώτιδας.

Ο Φορέας Διαχείρισης μάλιστα εφιστά την προσοχή των εμπλεκόμενων φορέων, όπως των αστυνομικών αρχών.

Στο επιστημονικό κομμάτι της υπόθεσης, υπενθυμίζει ότι η απελευθέρωση ξενικών ειδών ψαριών σε μια βιοκοινότητα από άλλες περιοχές είναι ένα από τα πλέον γνωστά λάθη προς αποφυγή, καθώς έχουν οδηγήσει σε εξαφανίσεις αυτοχθόνων ειδών και έχουν προκαλέσει σοβαρές και αρνητικές συνέπειες σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Προσθέτει δε ότι με βάση τεκμηριωμένες προτάσεις των επιστημόνων, θα πρέπει να εκπονηθεί ειδική μελέτη για τη δυνατότητα και σκοπιμότητα εμπλουτισμού της λίμνης με είδη ψαριών. Στη μελέτη αυτή, θα πρέπει να καθοριστούν τα είδη ψαριών  που κρίνονται αποδεκτά για το οικοσύστημα, ο αριθμός των ιχθυδίων και ο τρόπος απελευθέρωσής τους στο οικοσύστημα, οι επιτρεπόμενες ποσότητες αλιευμάτων σε ετήσια βάση ανά είδος κ.α. 

«Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε μελέτη και προσπάθεια εμπλουτισμού της λίμνης με ψάρια, θα πρέπει να εξασφαλίζει αφενός τη βιωσιμότητα των πληθυσμών των ειδών που αναπαράγονται με φυσικό τρόπο στη λίμνη και αφετέρου τη διατήρηση ικανής ποσότητας αλιευμάτων σε ετήσια βάση χωρίς τον κίνδυνο να επέλθει κατάρρευση των ιχθυοαποθεμάτων ή διατάραξη της ισορροπίας των πληθυσμών άλλων ειδών» τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3