ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Εμβόλια: Πολλές απαντήσεις σε επίκαιρες ερωτήσεις

Εικόνα του άρθρου Εμβόλια: Πολλές απαντήσεις σε επίκαιρες ερωτήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2021, 17:43
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια από τις μεγαλύτερες σε κοινό εκδηλώσεις του έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα, το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, χωρίς κανείς να βγει από το σπίτι ή το γραφείο του.

Η ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τα εμβόλια, συγκέντρωσε έως και 1.200 θεατές, αριθμός που μόνο υπαίθρια θα μπορούσε να υποστηριχτεί στο πανεπιστήμιο, δια ζώσης.

Οι καθηγητές Γιώργος Θυφρονίτης, Βασίλης Δουρής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χάρης Αλεξόπουλος (ΕΚΠΑ) μίλησαν για διαφορετικές πτυχές της εμβολιαστικής διαδικασίας, από την έρευνα και την εφαρμογή, μέχρι τις ενδεχόμενες επιπτώσεις και συντόνισε ο Πέτρος Μαραγκός (πρόεδρος ΒΕΤ Ιωαννίνων).

Ο κ. Θυφρονίτης έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην εμβολιαστική έρευνα, από το 1798 που ονομάστηκαν επίσημα «εμβόλια», μέχρι τα σημερινά στατιστικά δεδομένα για το πού θεωρείται πιο επιτακτικός ο εμβολιασμός των παιδιών. Και όμως, δεν είναι στις πιο αναπτυγμένες χώρες, αλλά σε φτωχότερες, στην Αφρική για παράδειγμα, όπου ο μαζικός εμβολιασμός για ασθένειες ήταν μέχρι πρόσφατα σε εξέλιξη ή είναι ακόμα, διασώζοντας και προστατεύοντας τον πληθυσμό.

Ο κ. Δουρής παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των εμβολίων mRNA, λέγοντας σε μια αποστροφή του λόγου του πως όχι, δεν αλλάζουν το DNA ούτε… «τροποποιούν τους ανθρώπους, μετατρέποντάς τους σε κάτι άλλο». Είπε επίσης ότι δεν είναι τωρινή τεχνολογία, αλλά έχει αναπυχθεί ήδη για άλλες ασθένειες, ενώ για τους ταχείς ρυθμούς παραγωγής εμβολίων, εξήγησε ότι τώρα ασχολήθηκε πολύς επιστημονικός κόσμος λόγω της συγκυρίας, υπάρχει πληθώρα δεδομένων, λόγω κρουσμάτων και φυσικά, οι εταιρίες επένδυσαν πόρους γιατί γνωρίζουν ότι το προϊόν θα πουληθεί…

Ο κ. Αλεξόπουλος, καθηγητής Ανοσολογίας στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι ο πιο σωστός τρόπος είναι, για όποιον-α επιθυμεί να εμβολιαστεί και έχει κάποιο χρόνιο νόσημα ή ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, να επικοινωνήσει πρώτα με το θεράποντα ιατρό του. «Γενικά, δεν υπάρχει αντένδειξη για ανθρώπους με αυτοάνοσα» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι θηλάζουσες μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Σχετικά με τις έγκυες, τόνισε ότι «δεν μπήκαν στις μελέτες, οπότε η οδηγία είναι να μην εμβολιάζονται». Πρόσθεσε δε, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ότι το ασφαλέστερο ή το αποτελεσματικότερο, πέραν των κλινικών δοκιμών, θα φανεί και στην έκταση του εμβολιασμού, στον πληθυσμό.

Η εκδήλωση είχε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου, οπού το κοινό μπορούσε να γράψει την ερώτησή του. Οι ερωτήσεις γίνονταν κυριολεκτικά με καταιγιστικό ρυθμό. Οι περισσότερες από αυτές απαντήθηκαν σε ενότητες, από τους ομιλητές.

Για παράδειγμα, ο κ. Θυφρονίτης είπε ότι «οι πιθανότητες να μη λειτουργεί το εμβόλιο λόγω των μεταλλάξεων, είναι μικρές. Αλλά ακόμα και αν υπάρχει μια επίδραση, έχουμε εμπειρία από άλλα εμβόλια, η μετάλλαξη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά δεν μπορεί να τη μηδενίσει» και πρόσθεσε ότι είναι απίθανο να χρειαστεί ένα «εντελώς διαφορετικό εμβόλιο», δεδομένης και της ευελιξίας αυτών των τεχνολογιών.

Μερικά από τα σημεία της εκδήλωσης:

  • Όσο μειώνεται το πεδίο όπου μπορεί να «δουλέψει» ο ιός, τόσο λιγότερες μεταλλάξεις θα έχουμε.
  • Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, παρουσιάστηκαν στοιχεία από το Ισραήλ, που αποτυπώνουν το διάστημα που χρειάζεται το εμβόλιο να επενεργήσει και να μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
  • Γιατί δύο δόσεις; Οι δύο δόσεις εμβολίου έχουν μια ανοσολογική λογική, καθώς η πρώτη δόση εκθέτει τον οργανισμό σε αντιγόνο και οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων και η δεύτερη, δημιουργεί «μνήμη» στο ανοσολογικό σύστημα, με την έκθεση στο ίδιο αντιγόνο, μετά από τρεις εβδομάδες. 
  • Επίσης: Κάθε εμβόλιο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαφορετικό φάρμακο
  • Μεταδίδει τον ιο ο εμβολιασμένος;  Θεωρητικά ναι και ανάλογα με το ιικό φορτίο του καθενός. Αν ο εμβολιασμός έχει πετύχει, τότε ως αποτέλεσμα, ο εμβολιασμένος ή θα είναι πολύ λίγο, ελάχιστα ή και καθόλου μεταδοτικός.

Η εκδήλωση κράτησε περίπου 2,5 ώρες και έληξε, καθώς οι συμμετέχοντες έπρεπε να προλάβουν τον περιορισμό μετακινήσεων στις 9 το βράδυ.

Ωστόσο, μπορείτε να δείτε όλη την εκδήλωση με τις τοποθετήσεις, τις παρουσιάσεις και τις απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, εδώ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back