ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 1,5% το ΑΕΠ

Εικόνα του άρθρου ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 1,5% το ΑΕΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2016, 11:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινήθηκε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σε τριμηνιαία βάση (έναντι β’ τριμήνου 2016) παρουσιάζει αύξηση 0,5%, ενώ σε ετήσια (έναντι γ’ τριμήνου 2015) σημειώνει αύξηση 1,5% του ΑΕΠ, την καλύτερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Παράλληλα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς το καλύτερο τα στοιχεία του β’ τριμήνου (ανάκαμψη 0,3% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και -0,6% σε ετήσια).

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, στα τρία τρίμηνα του έτους η ελληνική οικονομία παρουσιάζει οριακή επέκταση, κόντρα στις προβλέψεις. Και αυτό γιατί μετά τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων τριμήνων η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε ετήσια βάση με -0,8% το α’ τρίμηνο, -0,6% το β’ τρίμηνο και +1,5% το τρίτο τρίμηνο.

Αναλυτικά:

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.
  • Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 29/11/2016, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back