πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου ΕΛΣΤΑΤ: Ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2024, 13:37
ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από πέντε μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη «ανασκόπηση κυβερνητικού έργου» που δημοσιεύει στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων και για κάποιον αδιευκρίνιστο δημοσιογραφικά λόγο, αναδημοσιεύει αυτούσια και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, το ΑΠΕ, έλεγε ότι «αποδίδουν τα μέτρα για περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων για τρίτο συνεχή μήνα και τον Ιούλιο, με τον δείκτη να κινείται στο 1,4% ενώ η Ευρωζώνη είναι στο 2,3%».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πάντως, δεν τον επιβεβαιώνουν: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα (9/8), ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 2,7% από το 2,3% τον Ιούνιο και έναντι αύξησης 2,5% τον Ιούλιο πέρυσι.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης, επικαλέστηκε στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, ότι «σε 13 κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ οι τιμές φέτος τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 ήταν μειωμένες κατά 1,56%».

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι κύριες αιτίες αύξησης της ανόδου του πληθωρισμού είναι οι ανατιμήσεις σε αρκετά είδη διατροφής (π.χ. ελαιόλαδο +56,7%), αλλά και στο φυσικό αέριο και σε πλειάδα από υπηρεσίες:

Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν περαιτέρω αυξήσεις τιμών σε: Ψωμί (0,9%), Δημητριακά για πρωινό (7,4%), Κρέατα- γενικά (1,7%), Ψάρια νωπά (8,4%), Ελαιόλαδο (56,7%), Λαχανικά νωπά (3,5%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (4,1%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (8,6%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (1,7%).

Τα δε ενοίκια, αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8,9%), Γαλακτοκομικά και αυγά (1,8%), άλλα βρώσιμα έλαια (8,5%), φρούτα νωπά (9,2%), Πατάτες (6,1%), Λοιπά τρόφιμα (2%), Δημοτικά τέλη (1,5%), Ηλεκτρισμό (1,8%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (3,2%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (2,8%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,5%), Εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (5,6%) και 'Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (3,9%).

Εν ολίγοις, η ακρίβεια επιμένει, επανέρχεται δριμύτερη και η εικόνα «συγκράτησης» που προσπαθεί να προβάλλει η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back