Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά ομόλογα: Επιστροφή στο 2019

Εικόνα του άρθρου Ελληνικά ομόλογα: Επιστροφή στο 2019
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2022, 21:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα της ευρωζώνης και το ευρώ, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες (όπως οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs) αποτιμώντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, προβλέπουν ότι σε ένα χρόνο από σήμερα το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα κυμαίνεται στο 2% από 0% που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο η δεύτερη κατά σειρά (μετά τον Ιούλιο) αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να είναι μεγαλύτερη από 0,25%. Όπως εξήγησε η ίδια, το αν η αύξηση αυτή φθάσει το 0,5%, θα εξαρτηθεί από την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων, αυτή για το 2024, ανεβάζει τον πήχη του πληθωρισμού στο 2,1%, πάνω δηλαδή από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Πάντως οι διεθνείς αγορές μετά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Μάιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, σκαρφαλώνοντας στο 8,6%, κινούνται επί ξυρού ακμής. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τουλάχιστον κατά 1% τα επιτόκια της μέσα στο καλοκαίρι.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 4,3%, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα ου 2019.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 210 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,34%, από 3,86% χθες, έναντι 1,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί σημαντικά στο 2,92%, από 2,51% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0511 δολ. από το επίπεδο των 1,615 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0578 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back