ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελεύθεροι… πολιορκημένοι επαγγελματίες: Το «μέτωπο» των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ελεύθεροι… πολιορκημένοι επαγγελματίες: Το «μέτωπο» των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 14:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο φορολογικός νόμος Χατζηδάκη που σκοπεύει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων αποκλειστικά με νέους φόρους (και όχι πχ με φορολόγηση μεγάλων κερδών ή πάταξη της φοροδιαφυγής), προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, θα συγκεντρωθούν ξανά, διαμαρτυρόμενοι, οι συλλογικοί τους φορείς: Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Νομαρχιακό Τμήμα ΕΕΤΕΜ Ιωαννίνων, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Ιωαννίνων, Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τα ταξί

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων συγκεντρώνει υπογραφές κατά του νομοσχεδίου, με ψήφισμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Στο κείμενο του ψηφίσματος ανατρέπει τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «τα τεκμήρια είναι μαχητά», ότι δηλαδή θα μπορεί ο φορολογούμενος να αμφισβητήσει το οριζόντιο «χαράτσι», γιατί όπως τονίζει «αφορά συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και αφετέρου διότι τυχόν προσπάθεια αμφισβήτησής τους, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη αναποτελεσματική».

Κοινώς, η κυβέρνηση προσχηματικά υποχωρεί, με μια παραχώρηση που δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Τις «βελτιώσεις» αμφισβητεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Στην πιο πρόσφατή του ανακοίνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι δήθεν βελτιώσεις δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ότι δηλαδή θα μας φορολογήσουν για ανύπαρκτα εισοδήματα.Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (…)Τίποτα από αυτά που λέγονται δεν ισχύει. Οι όποιες αλλαγές κυκλοφορούν δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου δηλαδή τα τεκμαρτά εισοδήματα και τα ψηφιακά μέσα. Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών - επιστημόνων θα δει τη φορολογία της να αυξάνεται κατακόρυφα, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις μένουν στο απυρόβλητο».

Επίσης, η Ένωση Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων με επιστολή της προς τους πέντε βουλευτές των Ιωαννίνων, αναφέρει ότι κατέθεσε τις παρατηρήσεις της στο νομοσχέδιο και εκφράζει τη δυσαρέκσειά της γιατί επί των διατάξεων που αφορούν τον κλάδο (βραχυχρόνια μίσθωση και τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση), δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις και δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back