ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Εποχή κυνηγιού» ξανά…

Εικόνα του άρθρου Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Εποχή κυνηγιού» ξανά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2023, 15:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, μια δήλωση του πρώην υπουργού και βουλευτή Γιώργου Κατρούγκαλου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, κόστισε πολύ εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την καθαίρεση του κ. Κατρούγκαλου.

Λίγο μετά τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία εγκαινιάζει ξανά το φορολογικό «κυνήγι» των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να στηρίζει τα δημόσια έσοδα σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλές φορολογίες και τις εισφορές, αρνούμενη, είτε να στελεχώσει ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε να διεκδικήσει μεγάλες οφειλές, ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά όποιος ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει κάτω από 10.920 ευρώ, είναι ύποπτος φοροδιαφυγής.

Χωρίς να σημαίνει ότι η φοροδιαφυγή είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα, η οριζόντια ρύθμιση, από αυτές που συνηθίζει ο κ. Χατζηδάκης –ο οποίος χρεώνεται πολιτικά το πανάκριβο στην Ελλάδα ρεύμα- έχει προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για παράδειγμα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν και ο κατώτατος μισθός αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για τον καθορισμό του φορολογητέου κέρδους, αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τις διαφορές στα επίπεδα κόστους που επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και δεν λαμβάνει το νομοσχέδιο υπόψη του ότι στην χώρα μας υπάρχουν πάνω από 400.000 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που μπορεί να έχουν σήμερα χαμηλά εισοδήματα ακόμη και από ένα χαμηλόμισθο εργαζόμενο».

Την πρόταση νόμου σχολίασε και η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία χαρακτήρισε «κυβερνητική ανικανότητα και αδικία» την οριζόντια αύξηση στη φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος στα 14.196 ευρώ για όσους-ες έχουν 12 χρόνια λειτουργίας, με τα ποσά να φτάνουν ως τα 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος (αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση από το 2024), ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, ώστε να μειωθεί η ακρίβεια…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back