ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» δεν πείθει πολύ…

Εικόνα του άρθρου Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» δεν πείθει πολύ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2024, 16:42
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη αυτή τη φορά να ολοκληρώσει μια νεοφιλελεύθερη τομή στην ανώτατη εκπαίδευση, παραβιάζοντας το σύνταγμα της χώρας (όπως έχει κάνει ακόμα και σε περιπτώσεις εκλογών) και απελευθερώνοντας την «ακαδημαϊκή αγορά».

Ίσως τα επιχειρήματα υπέρ αυτής της, με πολύ μεγάλο βάρος, κοινωνικής τομής που θα στρέψει περισσότερο κόσμο στην αγοραία εκπαίδευση, όσους έχουν τη δυνατότητα δηλαδή, να ήταν πιο ισχυρά, αν τα τελευταία 13 χρόνια, τα πανεπιστήμια δεν είχαν κυριολεκτικά αποψιλωθεί από προσωπικό, πόρους και γενικώς, τη δυνατότητα να υπηρετούν αυτόνομα το σκοπό τους.

Προφανώς, η κατάσταση δεν είναι ίδια με το 2006, όταν η προηγούμενη επιχείρηση κατάργησης του άρθρου 16 σταμάτησε στις μαζικότατες κινητοποιήσεις. Τώρα, η αντιπολίτευση περιορίζεται σημαντικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μιας και προσεγγίζει και προσεγγίζεται από τη συγκεκριμένη «αγορά», το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε γενική ύφεση και η κυβέρνηση, φαινομενικά παντοδύναμη, έχει κάνει μια ολόκληρη προεργασία μετατρέποντας σε ισότιμα, αμφίβολα πτυχία, αποκλείοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα από τα όργανα διοίκησής της, κ.α.


Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι η υπόθεση του «νόμου Πιερρακάκη» είναι τετελεσμένη.

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί μια πρώτη απάντηση. Ήδη, πολλοί φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει στις 12 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Καταρχάς, πέντε σύλλογοι εκπαιδευτικοί και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν κοινό ψήφισμα. Επίσης, έχουν κηρύξει στάση εργασίας αύριο, από τις 11 ως τη 1.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει με απόφασή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ιωαννίνων.

Επίσης, απόφαση συμμετοχής έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, ζητώντας μεταξύ άλλων να μην καταθέσει η κυβέρνηση «το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην αποσάθρωση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης συνολικά» και να στηρίξει χρηματοδοτικά τη δημόσια εκπαίδευση.

Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, ερωτηθείσα για το θέμα σήμερα Τετάρτη 10/1/24, απάντησε ως εξής:

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ζητάμε εντατικά την ενίσχυσή του σε πόρους, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς. Είμαστε ένα ιστορικό πανεπιστήμιο, μην ξεχνάτε, φέτος το ίδρυμα κλείνει τα 60 του χρόνια. Είναι ένα πανεπιστήμιο που στηρίζεται πολύ στην κοινωνία, στις αρχές και στις αξίες του. Θα επανέλθουμε στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων όταν θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο, τώρα όμως, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, με συνεργασία όλων, θα μείνουμε στη διακριτή του ταυτότητα, την ανάγκη να υπάρχει και στη βιωσιμότητά του, μέσα στην κοινωνία».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back