ΕΛΛΑΔΑ

Ελευθερία Τύπου: Ουραγός λόγω υποκλοπών η Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Ελευθερία Τύπου: Ουραγός λόγω υποκλοπών η Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2023, 11:05
ΕΛΛΑΔΑ

Την 21η έκδοση της κατάταξης ελευθερίας του Τύπου ανά χώρα, ανακοίνωσαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα είναι και πάλι πολύ χαμηλά, τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 107η συνολικά.

Είναι μια θέση πιο πάνω από πέρυσι, όχι όμως επειδή βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά γιατί… έπεσε μια θέση το Τσαντ.

Η Ελλάδα έχει χειρότερη βαθμολογία από πέρυσι, κάτω από την Αλβανία.

O βασικός λόγος της τελευταίας θέσης στην Ευρώπη, είναι ότι η Ελλάδα κατασκοπεύει δημοσιογράφους. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο η κυβέρνηση φέρει αμέριστη ευθύνη, έχοντας συμμετοχή, αναφέρεται ως εξής στην έκθεση:

«Αρκετές χώρες έχουν περιορίσει τη δημοσιογραφική εργασία με το πρόσχημα της ‘εθνικής ασφάλειας’. Στην Ελλάδα (107η), η κατασκοπεία δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και μέσω του spyware Predator αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 και εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ στον δείκτη του 2023».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, κατά το συνήθειό της, καταγγέλλει και αρνείται την κατάταξη των RSF, προβάλλοντας λιποβαρή επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι «μπορείς να γράφεις ό,τι θες, ακόμα και να βρίζεις τον πρωθυπουργό». Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου δεν έχει σχέση με αυτή την, αδιάφορη και αποφευκτέα για τη σωστή δημοσιογραφία δυνατότητα, αλλά με το πόσα μέσα «καταλαμβάνει» η εξουσία και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργούν ένα μόνιμο θετικό προφίλ, χωρίς καμία σχεδόν κριτική.

Αυτό ακριβώς που κάνει η κυβέρνηση της Ελλάδας, δηλαδή, με «προστιθέμενη αξία» την παρακολούθηση δημοσιογράφων…

Η Ελλάδα έχει πέσει 28 ολόκληρες θέσεις στον political indicator και σε όλους τους άλλους δείκτες, πλην του δείκτη ασφάλειας. Το σκορ της είναι 55,2 έναντι 55,52, πέρυσι. 

Ανάμεσα στους λόγους που ρίχνουν τη χώρα τελευταία, είναι και τα SLAPPs, οι τακτικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ. 

Σημειώνεται ότι η λίστα καταρτίστηκε πριν από την ανακοίνωση συλλήψεων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back