ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έλεγχος της ζημιάς» για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου «Έλεγχος της ζημιάς» για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2024, 16:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» από κυβερνητικά στελέχη, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν όχι αδύνατα, με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί το «πάρκο» αυτό από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να δείξει ότι ενδιαφέρεται πολύ για το έργο αυτό. Και θέτει δύο προϋποθέσεις: μείωση του προϋπολογισμού του έργου, ή, όπως με πιο κομψό τρόπο αναφέρεται, «εξορθολογισμός του προϋπολογισμού του έργου» και κάλυψη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου του 50% της συνολικής χρηματοδότησης.

Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Όχι όμως απευθείας, αλλά μέσω της βουλευτή Ιωαννίνων και υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα.

Η κα Κεφάλα είναι αυτή που σπεύδει να μεταφέρει τα «νέα» στο κοινό των Ιωαννίνων μετά τη «γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση» που είχε με τον κ. Παπαθανάση…

Η κα Κεφάλα ενημερώνει λοιπόν το κοινό ότι ζήτησε από τον κ. Παπαθανάση να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, μετά την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., «παράλληλα με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια Ηπείρου για την εξασφάλιση των ιδιωτικών κεφαλαίων».

Και ο κ. Παπαθανάσης απάντησε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υφυπουργού, «ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατανοούν τη σημασία του εν λόγω έργου και τα πολλαπλά, συνδυαστικά οφέλη για την τοπική και γενικότερα για την εθνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα εξασφάλισης του 50% της χρηματοδότησης με αναγκαία προϋπόθεση τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού του έργου». Και η κα Κεφάλα, δίνει τη διαβεβαίωση ότι «θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και πως το έργο θα προχωρήσει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση».

Βέβαια, από την άλλη, ακριβώς αυτή η αδυναμία της Περιφέρειας Ηπείρου ή καλύτερα η απουσία οποιουδήποτε ορθολογικού σχεδιασμού εκ μέρους της δεν ήταν που οδήγησε στη μη εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων (δανείων); Αυτή δεν αποτέλεσε έναν από τους λόγους που το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» έχασε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.;

Και επιπλέον, ο πολύ υψηλός προϋπολογισμός των 50 εκατ. ευρώ για το «πάρκο» ήταν γνωστός στο υπουργείο Οικονομίας εδώ και δύο χρόνια. Ένας προϋπολογισμός που μέσα σε τέσσερα χρόνια πήγε από τα 4 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ και μετά στα 25 εκατ. ευρώ για εκτοξευτεί ξαφνικά στα 50 εκατ. ευρώ λόγω «ανατιμήσεων» όπως είχε υποστηρίξει ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης (και το «γήπεδο τένις που μας ζήτησαν»: λόγια του κ. Καχριμάνη σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο του 2022).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back