ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Συζητούν ειρηνευτικό οδικό χάρτη για την Ουκρανία, χωρίς τη Ρωσία

Εικόνα του άρθρου Ελβετία: Συζητούν ειρηνευτικό οδικό χάρτη για την Ουκρανία, χωρίς τη Ρωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2024, 21:20
ΚΟΣΜΟΣ

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε ορεινό θέρετρο της Ελβετίας για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουκρανίας σε μια σύνοδο κορυφής που προσπέρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απέφυγε η Κίνα και απέρριψε ως χάσιμο χρόνου η Μόσχα.

Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, οι αντιμαχόμενοι παραμένουν τόσο μακριά όσο ποτέ άλλοτε, με το Κίεβο να εμμένει στις απαιτήσεις του να εγκαταλείψει η Ρωσία όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και τη Μόσχα να συνεχίζει την επίθεσή που έχει ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Παρά την απουσία της Ρωσίας από τη σύνοδο κορυφής στο θέρετρο Μπούργκενστοκ με θέα τη λίμνη της Λουκέρνης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε στην αρχή ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στο να «γραφτεί ιστορία».

Μιλώντας αργότερα στη διάσκεψη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για έναν πιθανό τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι Ελβετοί οικοδεσπότες δήλωσαν ότι περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παρευρεθούν στη συνάντηση, ενώ αναμένονται επίσης περίπου 100 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών φορέων και των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κίνα, η οποία υποστηρίζει τη Ρωσία, προστέθηκε σε δεκάδες χώρες που δεν συμμετείχαν στην εκδήλωση. Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία θα απαιτούσε τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας και έχει διατυπώσει τις δικές του ιδέες για την ειρήνη.

Με φόντο το πεδίο της μάχης και τη διπλωματική στρατηγική, οι διοργανωτές της συνόδου παρουσίασαν τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης: πυρηνική ασφάλεια, μεταξύ άλλων στον κατεχόμενο από τη Ρωσία σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, ανθρωπιστική βοήθεια και ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η οποία έχει διαταραχθεί κατά καιρούς λόγω των παρεμποδισμένων μεταφορών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτός ο κατάλογος εργασιών, ο οποίος περιλαμβάνει ορισμένα από τα λιγότερο αμφιλεγόμενα ζητήματα, υπολείπεται κατά πολύ των προτάσεων και των ελπίδων που διατύπωσε ο Ζελένσκι σε μια ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων στα τέλη του 2022. 

Εκείνο το σχέδιο προέβλεπε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των αρχικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Ρωσίας από την κατεχόμενη Κριμαία.

Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, θέλει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία να οικοδομηθεί γύρω από ένα σχέδιο συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε στις πρώτες φάσεις του πολέμου και το οποίο περιλάμβανε διατάξεις για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της, ενώ καθυστερεί τις συνομιλίες για τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές. Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των ετών έχει εξοργίσει τη Μόσχα.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε σε Ρώσους διπλωμάτες και ανώτερους νομοθέτες ότι θα διατάξει «αμέσως» κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τέσσερις περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε παράνομα το 2022.

O Κυριάκος Μητσοτάκη

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού - όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. - στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας στις 15 και 16 Ιουνίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back