ΕΛΛΑΔΑ

«Εκτεταμένες» επαναπροωθήσεις σε πολλά κράτη-μέλη

Εικόνα του άρθρου «Εκτεταμένες» επαναπροωθήσεις σε πολλά κράτη-μέλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2022, 16:05
ΕΛΛΑΔΑ

Για «εκτεταμένες παράνομες επαναπροωθήσεις και σχετικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης», που έχουν γίνει «καθοριστικό μέρος των πρακτικών ελέγχου των συνόρων πολλών κρατών μελών» (σ.σ. μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) κάνει λόγο σε έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η επαναπροώθηση προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών «γίνεται επίσημη πολιτική σε πολλές χώρες, ακόμα και επικυρωμένη στην εγχώρια νομοθεσία σε ορισμένες περιπτώσεις». 

Αναφέρονται περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων ή άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, που βασίζονται σε εκθέσεις οργανώσεων και διεθνών οργανισμών αλλά και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και τα οποία συνέβησαν στην Κροατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

«Οι παράνομες επαναπροωθήσεις δεν έχουν θέση στην Ευρώπη», επισημαίνει σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς και προσθέτει ότι «η επίδειξη προθυμίας για διαμοιρασμό της ευθύνης, η δέσμευση στην προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η έμφαση στη δίκαιη μεταχείριση των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορα των κρατών μελών ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους ή τις περιστάσεις».

Η Επίτροπος δημοσιεύει συστάσεις προς τα κράτη μέλη και ζητάει «επείγουσα και συντονισμένη δράση» από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια. 

Οι τέσσερις βασικοί τομείς δράσης που αναφέρονται στις συστάσεις είναι η διασφάλιση από τα κράτη μέλη της εφαρμογής των υποχρεώσεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας των κρατών, η αναγνώριση των παράνομων επαναπροωθήσεων ως ένα σοβαρό, πανευρωπαϊκό πρόβλημα, και η κινητοποίηση από τους βουλευτές για την αποτροπή νομοθετικών προτάσεων που επιτρέπουν τις επαναπροωθήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3