δεη πισω tc1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σχεδιάζει νέα εργαλείο στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Σχεδιάζει νέα εργαλείο στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2022, 19:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της Συμβουλίου, μετά τη μεγάλη υποχώρηση των ομολόγων, η ΕΚΤ αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου (εργαλείου) κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. 

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται. 

Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε καταρχάς ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. 

Ήδη η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει λειτουργεί θετικά στην αγορά. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου υποχωρεί στο 4,28%, ενώ χθες είχε υπερβεί ενδοσυνεδριακά ακόμη και το 4,7%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου επανήλθε - έστω και οριακά- κάτω από το 4%, στο 3,95%. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back