ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ακόμη μια αύξηση επιτοκίων

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Ακόμη μια αύξηση επιτοκίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2023, 22:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε επίπεδο ρεκόρ την Πέμπτη, εντείνοντας τον αγώνα της κατά του επίμονα υψηλού πληθωρισμού που ταλαιπωρεί τους καταναλωτές -παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Αυτό απεικόνιζε το δίλημμα που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ: οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου, αλλά με υψηλό κόστος δανεισμού και ύφεση στην Κίνα, η συνολική οικονομική δραστηριότητα δυσκολεύεται.

Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας έρχεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προσπαθούν να κρίνουν ποια είναι η σωστή δόση του αντιπληθωριστικού φαρμάκου -και ποιο είναι το σωστό σημείο για να σταματήσουν την ταχεία αύξηση των επιτοκίων τους πριν η οικονομία περάσει στην ύφεση και οι άνθρωποι χάσουν τις δουλειές τους.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και θέλουμε να συνεχίσει να μειώνεται και να ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου. «Και το κάνουμε αυτό όχι επειδή θέλουμε να εξαναγκάσουμε σε ύφεση, αλλά επειδή θέλουμε η σταθερότητα των τιμών να είναι εκεί για τους ανθρώπους που δέχονται το βάρος του πληθωρισμού».

Παρ' όλα αυτά, η τράπεζα σηματοδότησε ότι η 10η συνεχόμενη αύξηση θα μπορούσε να είναι και η τελευταία, μετατοπίζοντας την έμφαση από την αύξηση των επιτοκίων στη διατήρησή τους σε αρκετά υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Η απόφαση της Πέμπτης αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς της ΕΚΤ στο 4%, από μείον 0,5% πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και το υψηλότερο από την καθιέρωση του ευρώ το 1999.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα επίπεδα των επιτοκίων «θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του πληθωρισμού» και ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό «για όσο διάστημα χρειαστεί». Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων θα είναι πιθανότατα η τελευταία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back