ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εννέα οι νεκροί από την έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ (upd)

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Εννέα οι νεκροί από την έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2016, 10:30
ΚΟΣΜΟΣ

Εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε σήμερα με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον κτιρίου της αστυνομίας στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποδίδοντας την ευθύνη στους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

"Μέχρι τώρα υπάρχουν εννέα νεκροί, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί", δήλωσε ο Γιλντιρίμ και πρόσθεσε ότι το ΡΚΚ 'έδειξε ξανά το ύπουλο πρόσωπό του. Ανατίναξαν ένα όχημα γεμάτο από εκρηκτικά".

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μετά τη σύλληψη αρκετών φιλοκούρδων βουλευτών.

Η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκε σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί τη λειτουργία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.


ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την κουρδική μειονότητα είχε επιδεινωθεί απότομα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν συνελήφθησαν η δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ.

Όλοι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με το PKK.

Παράλληλα οι αρχές στη Τουρκία συνέλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, τους συμπροέδρους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, σύμφωνα με δικηγόρους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Η κ. Γιουκσέκνταγ συνελήφθη στο σπίτι της στην Άγκυρα.

Ο κ. Ντεμιρτάς, σε ανάρτησή του στο Twitter, είχε γράψει ότι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην πόρτα του σπιτιού του στο Ντιγιαρμπακίρ, για να τον συλλάβουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση, προκειμένου να καταθέσουν για εγκλήματα που συνδέονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Το HDP ιδρύθηκε το 2012 μέσα από τις διεργασίες του «Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών», που συσπείρωνε κυρίως Κούρδους της Τουρκίας και άλλες μειονότητες.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP για δεσμούς με το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3