ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Εκτόξευση καταγγελιών για τις ενεργειακές αυξήσεις

Εικόνα του άρθρου ΕΚΠΟΙΖΩ: Εκτόξευση καταγγελιών για τις ενεργειακές αυξήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2021, 20:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις από 30% ως 170% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφονται το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τις καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτα Καλαποθαράκου μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η κυρία Καλαποθαράκου ανέφερε ότι οι καταγγελίες που έχουν σχέση με την προμήθεια ενέργειας έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα και αφορούν μεταξύ άλλων την πολυπλοκότητα των τιμολογίων, έλλειψη ενημέρωσης για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, ασαφείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς, καταχρηστικούς όρους και «ψιλά γράμματα», αδικαιολόγητες χρεώσεις, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, οι καταγγελίες των καταναλωτών εστιάζονται κυρίως στον τρόπο τιμολόγησης, το υψηλό ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (αφορούν τη χρήση δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) και τη δυσκολία κατανόησης του περιεχομένων των συμβάσεων και των χρεώσεων.


Βαρύς χειμώνας

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης προέβλεψε βαρύ χειμώνα για τους καταναλωτές ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει γενναία μέτρα για την προστασία ιδίως των πιο ευάλωτων. 

Σημείωσε ότι στο 10μηνο του 2021 (ως τις 20 Οκτωβρίου) οι αναφορές για τον τομέα ενέργειας ήταν αυξημένες κατά 44,5% σε σχέση με πέρυσι και αφορούν κυρίως τις χρεώσεις προμήθειας, τις ρήτρες αναπροσαρμογής (για την ύπαρξη των οποίων όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενημερώνονται οι καταναλωτές), τις οχλήσεις για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς κατά παράβαση του σχετικού πλαισίου. 

Ανέφερε ακόμη ότι ο Συνήγορος θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των πρακτικών που είναι αντίθετες στο νόμο και νοθεύουν τον ανταγωνισμό με τους συνεπείς προμηθευτές.


Η ΡΑΕ

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του βαθμού συμμόρφωσης των προμηθευτών προς τις αποφάσεις της Αρχής για τη διασφάλιση διαφάνειας στις χρεώσεις και όταν ολοκληρωθεί θα υπάρξουν θετικές αναφορές αλλά και κυρώσεις. 

Το Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την τυποποίηση των εντύπων (συμβάσεις, λογαριασμοί) ενώ θα προχωρήσει επίσης η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ανάλογα με τη διαβάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνει ο καταναλωτής. 

Σημείωσε τέλος ότι στην αγορά διατίθενται 249 τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και 84 φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος αλλά και η σύγκριση δύσκολη για τους καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3