ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΚ: Ζητά περισσότερα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: Ζητά περισσότερα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2023, 21:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Oι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο και να αποτρέψει τον κυβερνοεκφοβισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της αθέμιτης προσέγγισης («grooming»).

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης στοχευμένα μέτρα για την προστασία των παιδιών με αναπηρία ή από μειονεκτούντα περιβάλλοντα, καθώς και να συμπεριληφθούν οι ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Επίσης, οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον γονικό έλεγχο και τον τρόπο αναγνώρισης και αναφοράς της διαδικτυακής αθέμιτης προσέγγισης.

Αναφέρουν επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται ειδική στρατηγική κατά του εκφοβισμού και του κυβερνοεκφοβισμού στα σχολεία και ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν στην προστασία από τον κυβερνοεκφοβισμό, μεταξύ άλλων και στο μετασύμπαν («metaverse»).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σημαντικός αριθμός παιδιών δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία μικρότερη από το όριο που καθορίζεται από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στο επικείμενο ευρωπαϊκό πρότυπο για την ηλεκτρονική επαλήθευση της ηλικίας από το 2024 και δηλώνουν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προσπαθούν να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει όντως έγκριση των γονέων για τη δημιουργία λογαριασμού από παιδιά που δεν πληρούν τις ηλικιακές προϋποθέσεις.


Tα στοιχεία

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕ για τα παιδιά στο διαδίκτυο 2020, το 23% των παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών έχουν υποστεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της νόσου COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες της ΕΕ, το 49% των παιδιών μεταξύ 10 και 18 ετών βίωσε τουλάχιστον μία μορφή διαδικτυακής επιθετικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back