ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Είναι πιο τοξικές οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες;

Εικόνα του άρθρου Είναι πιο τοξικές οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2023, 15:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ισπανίας έδειξε μεγαλύτερη τοξικότητα στις βιοδιασπώμενες από ό,τι στις συμβατικές πλαστικές σακούλες. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hazardous Materials και έγινε με επικεφαλής επιστήμονες από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Διάγνωσης και Μελετών Νερού (IDAEA-CSIC) και το Ινστιτούτο Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (IATA-CSIC) μαζί με την πλατφόρμα Susplast.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ένα υψηλό επίπεδο τοξικότητας στις βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, το οποίο αυξάνεται όταν εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες. Αν και η μελέτη είναι προκαταρκτική, με μικρό αριθμό σακουλών, τα αποτελέσματα αυτά είναι αντιπροσωπευτικά των διαδικασιών αποικοδόμησης των σακουλών».

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε συμβατικές πλαστικές σακούλες δεν έδειξαν ίχνος τοξικότητας. Ωστόσο, το εντοπίσαμε σε βιοαποικοδομήσιμα, γεγονός που μείωσε τη βιωσιμότητα των κυττάρων. Η υπόθεσή μας είναι ότι οι κατασκευαστές προσθέτουν χημικά πρόσθετα για να φτιάξουν βιοδιασπώμενες σακούλες που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα τοξικές. Επιπλέον, οι ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τοξικότητας από τις συμβατικές καθώς πλαστικά πρόσθετα θα προστέθηκαν επίσης για επαναχρησιμοποίηση» ανέφερε η Σίντα Πόρτε, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο IDAEA-CSIC.

Υπό αυτή την έννοια, η ανάλυση εξήγησε επίσης ότι, επιπλέον, οι ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τοξικότητας από τις συμβατικές. «Η μελέτη με επικεφαλής την IDAEA-CSIC δείχνει ότι η τοξικότητα που παρατηρείται στις βιοδιασπώμενες σακούλες μεταφέρεται στο κομπόστ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βιοαποικοδόμησης, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ρύπων, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του πληθυσμού», ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας.

Τέλος, το Συμβούλιο επέμεινε ότι πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη. Ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τα αποτελέσματα και δήλωσε ότι οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη ρύθμιση των πλαστικών πρόσθετων που εμπεριέχονται στις σακούλες αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back