ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιοδιασπώμενες σακούλες: Τα οφέλη

Εικόνα του άρθρου Βιοδιασπώμενες σακούλες: Τα οφέλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2023, 21:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πλαστικού στο περιβάλλον. Οι μελέτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι περίπου 13 εκατομμύρια πλαστικό έχει μολύνει τις θάλασσες και τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον η χρήση πλαστικών σακουλών για την συσκευασία και τη μεταφορά προϊόντων από τις εταιρείες έχει οδηγήσει σε αύξηση της ρύπανσης, με τα πλαστικά απόβλητα να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η απάντηση στο πρόβλημα έρχεται από την φύση, από υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν το πλαστικό και που μπορούν να βιοδιασπαστούν εύκολα χωρίς να προκαλούν μόλυνση, λόγω της μη τοξικής τους σύνθεσης.

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες κατασκευάζονται από υλικά που έχουν σχεδιαστεί για να αποσυντίθενται στο περιβάλλον μέσω φυσικών διεργασιών, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πλαστικές σακούλες που προέρχονται από το πετρέλαιο και μολύνουν το περιβάλλον κατά την αποσύνθεσή τους. Αυτές οι σακούλες μπορούν να κατασκευαστούν από μια ποικιλία υλικών, συμπεριλαμβανομένων φυτικών πολυμερών και φυσικών ινών. Δεν είναι λίγα τα στοιχεία που  αποδεικνύουν την εκτεταμένη ζημιά που έχει προκληθεί από τη χρήση των πλαστικών σακουλών στο περιβάλλον, στην άγρια ζωή, στη θάλασσα, τα ψάρια και τα πουλιά. Πολλά θηλαστικά, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, τα δελφίνια, οι φάλαινες και άλλα ψάρια, μπορούν να μπερδέψουν την τροφή τους με τα υπολείμματα μιας πλαστική σακούλα που επιπλέει στην θάλασσα. Πολλά από αυτά βρίσκονται αργότερα στις ακτές νεκρά, με υπολείμματα πλαστικών σακουλών μέσα στο στομάχι τους. Οι βιοδιασπώμενες σακούλες, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη, καθώς διασπώνται πιο γρήγορα στο περιβάλλον.

Στο επιχειρηματικό τομέα, οι βιοδιασπώμενες σακούλες γίνονται επίσης ολοένα και πιο δημοφιλείς, ειδικά στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς αποτελούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές πλαστικές σακούλες.

Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα όπως η Amazon και άλλες χρησιμοποιούν οικολογικές συσκευασίες και έχουν αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες courier. Αν και οι οικολογικές σακούλες courier μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ακριβές στην παραγωγή από τις παραδοσιακές πλαστικές σακούλες, μπορούν πραγματικά να εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό κόστος διαχείριση απορριμμάτων και μείωση της ρύπανσης στις χωματερές.

Η χρήση βιοδιασπώμενων σακουλών courier απο τις εταιρείες ταχυμεταφορών, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Χρησιμοποιώντας αυτές τις σακούλες, οι καταναλωτές μπορεί να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο, βελτιώνοντας τις κακές καταναλωτικές τους συνήθειες, μειώνοντας την χρήση πλαστικής σακούλας και απαιτώντας από τις εταιρίες να  στραφούν σε πιο οικολογικές λύσεις και βιώσιμες πρακτικές μεταφοράς και διαχείρισης προϊόντων.

Ωστόσο, η λύση στο οικολογικό πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στην χρήση βιοδιασπώμενων σακουλών. Για παράδειγμα, η παραγωγή βιοδιασπώμενων σακουλών απαιτεί ενέργεια και πόρους. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να είναι ανανεώσιμοι και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον όπως η αποξήλωση των δασών και η μονοκαλλιέργεια φυτών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βιοδιασπώμενων σακουλών. Θα πρέπει η όλη διαχείριση να γίνεται με σύνεση και οι πολιτικές των εταιριών να αλλάξουν σταδιακά σε όλη την γραμμή παραγωγής και διανομής προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back