ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είκοσι χρόνια για ένα μικρό γυμναστήριο

Εικόνα του άρθρου Είκοσι χρόνια για ένα μικρό γυμναστήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2016, 00:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσα χρόνια απαιτούνται για να γίνει ένα μικρό γυμναστήριο; Δύο, τρία, πέντε χρόνια; Στην περίπτωση της αποκαλούμενης «αίθουσας βαρέων αθλημάτων» στην Ανατολή, δίπλα από το Πανηπειρωτικό Στάδιο, χρειάστηκαν, πάντως, σχεδόν 20 χρόνια! 

Ο εν λόγω αθλητικός χώρος, μετά από απίστευτες περιπέτειες, είναι έτοιμος να παραδοθεί προς χρήση για αθλοπαιδιές. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επιθεώρησε τις τελευταίες εργασίες διαμόρφωσης του αγωνιστικού χώρου. Μένει βέβαια μια ακόμη εκκρεμότητα: η εξωτερική σύνδεση του μικρού αυτού γυμναστηρίου με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, προκειμένου να αποτελέσει μια ενιαία αθλητική μονάδα. Για τον λόγο αυτόν, η Περιφέρεια προχωρά τις διαδικασίες για την κατασκευή πεζογέφυρας. «Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, ένα έργο που ξεκίνησε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά πέρασε πολλές περιπέτειες τόσο με την αρχική επιλογή του χώρου εγκατάστασης όσο και με την οικονομική αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να ανταποκριθεί σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της, φτάνει επιτέλους στην ολοκλήρωσή του, με πόρους της Περιφέρειας» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Η συγκεκριμένη αθλητική υποδομή είχε σχεδιαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να φιλοξενήσει αθλήματα όπως είναι η άρση βαρών που τότε είχε μια ανοδική πορεία (με κορύφωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας). Γι’ αυτό και η ονομασία «αίθουσα βαρέων αθλημάτων». Είκοσι χρόνια μετά, με τις ανάγκες να έχουν αλλάξει πια, η υποδομή αυτή προορίζεται για αθλοπαιδιές γενικότερα, με το άθλημα της άρσης βαρών να έχει αποκτήσει τον δικό του χώρο στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας. 

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήταν, λοιπόν, αυτή που χρηματοδότησε αρχικά την κατασκευή της κλειστής αίθουσας, η οποία έμεινε όμως έμεινε στη μέση. Για αρκετά χρόνια, υπήρχε μόνο ο σκελετός του κτιρίου. Το 2008, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο με ιδίους πόρους, περίπου 700.000 ευρώ. Οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου ήταν ανάλογοι της ροής χρηματοδότησης: όχι ιδιαίτερα γρήγοροι. Όπως και να’ χει, ούτε αυτά τα κονδύλια ήταν εντέλει αρκετά για να γίνει λειτουργικός ο αθλητικός αυτός χώρος. Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια ως φορέας υλοποίησης του έργου αποφάσισε στο μεταξύ να προσαρμόσει το κτίριο στις προδιαγραφές ενός μικρού γυμναστηρίου. Ενδεικτικά, κατασκευάστηκαν κερκίδες για 350 άτομα οι οποίες αρχικά δεν προβλέπονταν. 

Το 2015, η Περιφέρεια προχώρησε σε νέα εργολαβία για την ολοκλήρωση του έργου, με αρχικό προϋπολογισμό 310.000 ευρώ. Με την εργολαβία αυτή, η πόλη αποκτά μια νέα αθλητική υποδομή, για την οποία η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κάθε άλλο παρά ιδιαίτερο ζήλο είχε επιδείξει στο παρελθόν. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back