Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 21-03-2018, 15:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τελικά, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» εξελίσσεται σε ένα μικρό «θρίλερ» για τους μηχανικούς κυρίως, αλλά και για τους δικαιούχους. Μετά την πρωινή ανακοίνωση του ΤΕΕ Ηπείρου, έρχεται η ΑΚΜΗ, παράταξη του ΤΕΕ για να επισημάνει ότι οι διαδικασίες είναι «τόσο πρόχειρες που είναι να απορεί κανείς. Ή … να θυμώνει».

Δίνει και μια πιο πολιτική διάσταση του ζητήματος, λέγοντας ότι «οι νεοφιλελεύθεροι συνάδελφοι μηχανικοί θα έλεγαν πως, στα πλαίσια της αξιοκρατίας, ο καλύτερος κερδίζει. Στην ουσία όμως ο πιο τυχερός κερδίζει και βέβαια, ο πιο μεγάλος. Εταιρείες – γαλέρες, οι οποίες έχουν για σκλάβους νέους μηχανικούς, έχουν γίνουν εργοστάσια παραγωγής πιστοποιητικών και προτάσεων, για να κερδίσουν το προβάδισμα σε μια τέτοια διαδικασία που σημασία έχει τόσο η γρηγοράδα όσο και η φυσική αντοχή».

Σύμφωνα με την ΑΚΜΗ, οι μηχανικοί πρέπει να αποκωδικοποιήσουν πάνω από 20 παραρτήματα μέσα σε λίγες μέρες, με βοήθεια από ένα help desk που «καθοδηγεί λάθος τους συναδέλφους», όπως αναφέρεται. Προσθέτει ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες ‘νομιμοποιούνται’» χαμηλές αμοιβές για υπηρεσίες μηχανικών και διαμορφώνεται η αγορά τιμών, όχι με βάση τον όγκο ή την ανάληψη ευθύνης που απαιτεί η εκάστοτε παροχή υπηρεσιών, «ούτε φυσικά στη βάση κάποιας συλλογικής διεκδίκησης», αλλά με βάση το τι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

«Το παραπάνω πρόγραμμα είναι σαφές πως δίνεται από πλευράς Ε.Ε. και κυβέρνησης εν είδει χαντρών στους ιθαγενείς, όχι με βάση συνολικά τις αδυναμίες των ελληνικών κατασκευών, τη περιβαλλοντική υποβάθμιση και γενικότερα τη νέα φτώχεια που έχει διαμορφωθεί εν καιρώ κρίσης» τονίζει η ΑΚΜΗ και προσθέτει ότι «οι συνθήκες ζωής και εργασίας μας δε θα είναι ποτέ αξιοπρεπείς μέσα στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της Ε.Ε. που αυτό ακριβώς είναι που προβλέπει για όλους και όλες μας». Η παράταξη καλεί τους μηχανικούς να μη δέχονται εξευτελιστικές αμοιβές, να μη δεχτούν απλήρωτη εργασία, και το ΤΕΕ ως επιστημονικό φορέα «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταθεί στο πλάι των συναδέλφων μηχανικών, συμβάλλοντας στο βαθμό που του αναλογεί στην ανάδειξη των προβλημάτων που αναδεικνύονται κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα». Τέλος, καλεί το υπουργείο να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις για το πρόγραμμα και τη λειτουργία του και να αναστείλει την διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Σημειωτέον ότι οι αιτήσεις είχαν σταματήσει την περασμένη εβδομάδα και ξανάρχισαν τμηματικά, ανά Περιφέρεια, χωρίς μεγάλη επιτυχία όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις των μηχανικών...

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2