ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

EEA: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους κλιματικούς κινδύνους

Εικόνα του άρθρου EEA: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους κλιματικούς κινδύνους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2024, 10:59
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καταστροφικούς» κινδύνους, από πλημμύρες έως θανατηφόρους καύσωνες, καθώς η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής πλήττει κάθε μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών τους αυτόν τον αιώνα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη Ευρωπαϊκή Αξιολόγηση Κινδύνων για το Κλίμα (EUCRA) για να βοηθήσει στον προσδιορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για τους ευαίσθητους στο κλίμα τομείς.

Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όπως βιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα επιδεινωθούν στην Ευρώπη ακόμη και με αισιόδοξα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρη την ήπειρο, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο, καθώς θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο, δήλωσε ο EEA. Ακόμη και αν οι χώρες καταφέρουν να επιβραδύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι ήδη πάνω από 1°C υψηλότερες από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι πολιτικές και οι δράσεις προσαρμογής της Ευρώπης δεν συμβαδίζουν με τους ταχέως αυξανόμενους κινδύνους. Σε πολλές περιπτώσεις, η σταδιακή προσαρμογή δεν θα είναι επαρκής και, καθώς πολλά μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να απαιτείται επείγουσα δράση ακόμη και για κινδύνους που δεν είναι ακόμη κρίσιμοι.

Ο Νότος

Ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη αποτελούν εστίες πολλαπλών κλιματικών κινδύνων. Η Νότια Ευρώπη κινδυνεύει ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της ζέστης και της λειψυδρίας στη γεωργική παραγωγή, την εργασία σε εξωτερικούς χώρους και την ανθρώπινη υγεία. Οι πλημμύρες, η διάβρωση και η διείσδυση αλμυρού νερού απειλούν τις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης με χαμηλό υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένων πολλών πυκνοκατοικημένων πόλεων.

Η αξιολόγηση προσδιορίζει 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους για την Ευρώπη σε πέντε μεγάλες ομάδες: οικοσυστήματα, τρόφιμα, υγεία, υποδομές, οικονομία και χρηματοοικονομικά. 

Περισσότεροι από τους μισούς μείζονες κλιματικούς κινδύνους που προσδιορίζονται στην έκθεση απαιτούν περισσότερη δράση τώρα και οκτώ από αυτούς είναι ιδιαίτερα επείγοντες, κυρίως για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, την προστασία των ανθρώπων από τη ζέστη, την προστασία των ανθρώπων και των υποδομών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών μηχανισμών αλληλεγγύης, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back