Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

EE-Tουρκία: Συζήτηση πιθανών μέτρων από… Δεκέμβρη

Εικόνα του άρθρου EE-Tουρκία: Συζήτηση πιθανών μέτρων από… Δεκέμβρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2021, 23:53
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί το έγγραφο επιλογών της ΕΕ με πιθανά μέτρα ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε για τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας που επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς στα Βαρώσια», είπε ο Μπορέλ - μία ενέργεια η οποία αντιβαίνει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν και πάλι την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μετουσιωθεί σε «συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». 

Όπως εξήγησε ο Μπορέλ, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία, βάσει της οποίας θα παρουσιαστεί ένα έγγραφο επιλογών στους πρέσβεις στο COREPER, ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. «Το έγγραφο επιλογών για την απάντηση στις τουρκικές ενέργειες θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.


Ο Νίκος Δένδιας

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη λήψη μέτρων εναντίον της Λευκορωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη του στην λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία, αρχείου/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back