ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Στην κόψη του ξυραφιού ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Στην κόψη του ξυραφιού ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2023, 23:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε σήμερα μια νομική πρόταση-ορόσημο για την προστασία των απειλούμενων φυσικών οικοτόπων, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας από την ολομέλεια της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Το νομοσχέδιο που επιδιώκει να αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας μέσω της αποκατάστασης των υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τη μεγαλύτερη παράταξη του κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ζήτησε την απόρριψή του.

Το ΕΛΚ περιγράφει τον νόμο ως μια περίπτωση «καλού σχεδιασμού, κακών προθέσεων» και λέει ότι οι νομικά δεσμευτικοί στόχοι του για την αποκατάσταση των εδαφικών εκτάσεων θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, θα μειώσουν την παραγωγή τροφίμων και θα αυξήσουν τις τιμές για τους καθημερινούς καταναλωτές.

Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν οι συντηρητικοί έχουν αμφισβητηθεί σθεναρά από προοδευτικά κόμματα, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, επιστήμονες και τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αποκατάσταση της φύσης και η οικονομική δραστηριότητα είναι δύο συμβατοί στόχοι που μπορούν να ευδοκιμήσουν δίπλα-δίπλα.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11 Ιουλίου, όπου η αποτυχία συγκέντρωσης πλειοψηφίας θα στείλει την πρόταση στις καλένδες.

Η πολιτική σύγκρουση έρχεται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος -με ορισμένους βουλευτές να κατηγορούν το ΕΛΚ ότι μπλοκάρει το νόμο για να κερδίσει ψήφους, κάτι που η ομάδα έχει αρνηθεί.

Ο νόμος αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις από κυβερνήσεις όπως της Ιρλανδίας και του Βελγίου, με την τελευταία να προειδοποιεί ότι η ΕΕ φορτώνει τις βιομηχανίες με υπερβολική ρύθμιση.


Ο νόμος

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα του 2030.

Η νομοθεσία, που χαρακτηρίζεται ως «ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος του είδους του σε ολόκληρη την ήπειρο», αποσκοπεί στην αποκατάσταση των οικοτόπων και των ειδών που έχουν υποβαθμιστεί από την ανθρώπινη παρέμβαση και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 81% των ευρωπαϊκών οικοτόπων βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με τους τυρφώνες, τα λιβάδια και τους αμμόλοφους να έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο νόμος θέτει δεσμευτικούς στόχους σε επτά συγκεκριμένα θέματα, όπως οι γεωργικές εκτάσεις, οι επικονιαστές, τα ελεύθερα ποτάμια και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, που μαζί θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ έως το 2030.

Στο τροποποιημένο κείμενο που απορρίφθηκε τώρα, οι ευρωβουλευτές είχαν αυξήσει τον στόχο στο 30%, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το μπλοκ με τη συμφωνία-ορόσημο που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο στο τέλος της COP15 στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κυβερνήσεις θα κληθούν να καταρτίσουν μακροπρόθεσμα σχέδια για την αποκατάσταση της φύσης, καθορίζοντας τα έργα και τις πρωτοβουλίες που επιθυμούν να ακολουθήσουν προκειμένου να επιτύχουν τους γενικούς στόχους.

Οι πιθανές δράσεις περιλαμβάνουν τη φύτευση δέντρων, τη μελισσοκομία, την επανυδάτωση αποξηραμένων τυρφώνων και την επέκταση των χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές.

Κατά την παρουσίασή του, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν τους νομικά δεσμευτικούς στόχους και το εκτεταμένο πεδίο εφαρμογής, αλλά προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από αγρότες, αλιείς και δασολόγους, οι οποίοι αργότερα τον χαρακτήρισαν «κακοσχεδιασμένη, μη ρεαλιστική και μη εφαρμόσιμη» πρόταση που θα έχει «καταστροφικές συνέπειες».

Το ΕΛΚ βασίστηκε σε αυτή την αντίδραση για να ξεκινήσει την αντιπολιτευτική του εκστρατεία, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επερχόμενες ευρωεκλογές και την εμφάνιση της ξαφνικής ανόδου του BBB, του αγροτικού λαϊκιστικού κόμματος που έχει αναστατώσει την ολλανδική πολιτική.

Με πληροφορίες από Euronews, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back